Društvo
RIJEČI FADILE EFENDIĆ, PREDSJEDNICE UDRUŽENJA "SREBRENIČKE MAJKE", TREBA PROČITATI I ZAPAMTITI: "Teško onome ko nekog mrzi, on sam sa sobom..."
Prije 12 min0
(...) omiljenu nam sarmu?
Gastro
03. Dec. 2023 03. Dec. 2023
0
Svaka domaćica ima svoju malu tajnu kad priprema neko jelo, ali kod pripreme sarme velikih tajni ne bi trebalo da bude. Ipak, strasti na internetu uzburkala je rasprava - ide li jaje u smjesu za sarme jaje ili ne ide?
Po društvenim mrežama se povela rasprava vezana za sarmu. Jedni kažu da stavljaju jaje u smjesu kako bi bila čvršća, odnosno da poveže sastojke. Drugi pak protestuju i tvrde da jaje nema šta da traži u sarmi.
U anketi na stranici 24sata.hr ispada da vode oni koji smatraju da jaje treba staviti u smjesu za sarmu. Na kojoj ste vi strani?
Ovaj recept 24sata.hr pronašao je u “Knjizi za svaku ženu” koja je izdata davne 1952. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj seljačkoj štampariji. Po njemu ispada da u sarmu ide jaje.
Sastojci:
3 glavice kiselog kupusa
Fil za sarmu:
1/2 kg isjeckane govedine
4 velike kašike u sitne kocke izrezane suhog mesa
2 velike kašike masti
1 glavica sitno izrezanog luka (treba ispeći da bude žuto)
1 cijelo jaje
1 velika kašika soli
1/2 velike kašike bibera
6 velikih kašika riže
Za zapršku:
5 velikih kašika masti
3 velike kašike brašna
1 velika kašika paprike
2 do 3 litra supe od suhog mesa ili vode
izrezani kiseli kupus
2 velike kašike soli
Priprema:
1. Sve što je nabrojano pod "fil za sarmu" treba u posudi dobro izmiješati. Od svake glavice kupusa listovi se skinu i malo isjeku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.
2. Staviti list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadjeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu, uzmi i zamotaj. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.
3. Napravi zapršku, zalij je vodom ili supom, dodaj isjeckani kupus, posoli, prokuhaj, složi sarme preko kupusa, pokrij posudu i kuhaj polagano 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, stavi 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš surutke, dodaj je umjesto vode.
Prijatno!:)
Društvo
RIJEČI FADILE EFENDIĆ, PREDSJEDNICE UDRUŽENJA "SREBRENIČKE MAJKE", TREBA PROČITATI I ZAPAMTITI: "Teško onome ko nekog mrzi, on sam sa sobom..."
Prije 12 min0
Ekonomija
DOMAĆA KOMPANIJA NOVI VLASNIK, A BROJNA PITANJA ČEKAJU ODGOVORE: U ArcelorMIttalu radi 2.000 ljudi, a iz Sindikata...
Prije 24 min0
Vijesti
VIKEND ISPRED NAS: Danas i sutra u našoj državi sunčano i vruće, jedino što je slab lokalni pljusak...
Prije 36 min0
Gastro
KUCKANJE PO NJIMA NIJE BAŠ POUZDAN METOD: Ovo su tri najbolja načina kako da izaberete sočnu lubenicu
Prije 6h0
Gastro
SEZONA JE TIKVICA: Evo jednostavan i brz recept za dane kad vam se baš ne kuha
09. Jul. 20250
Gastro
IDEALAN ZA POČETAK DANA: Ukusan doručak bogat hranjivim sastojcima
10. Jul. 20250
Gastro
JEDNOSTAVAN BISKVIT I JOŠ JEDNOSTAVNIJA KREMA: Napravite sve to za pola sata i uživajte u okusu ljeta
09. Jul. 20250
Gastro
EFIKASNO I PRIRODNO: Doručak koji pomaže mršavljenju i snižavanju holesterola
09. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.