ASJA ZARA LAGUMDŽIJA PROGLAŠENA ZA NAJBOLJU GLUMICU FILMSKOG FESTIVALA U MARAKEŠU: Žirijem predsjedavala slavna oskarovka, posebni gosti bili su Scorsese...

(...) Mikkelsen, Bensaidi i Dafoe.

  • Kultura

  • 03. Dec. 2023  03. Dec. 2023

  • 0

Nakon devet dana žiri kojim je predsjedavala američka glumica i dobitnica Oscara, Jessica Chastain, objavio je dobitnike ovogodišnjeg, 20. filmskog festivala u Marakešu nakon pregledanih 14 filmova u zvaničnom takmičarskom programu. 

Nagradu za "Najbolju žensku ulogu" je dobila naša Asja Zara Lagumdžija za ulogu u filmu "Ekskurzija" rediteljke Une Gunjak.

Pored predsjednice žirija Jessice Chastain članovi žirija su bili i osam svjetski priznatih filmskih umjetnika, glumaca, glumica, rediteljki i reditelja (SAD, Australija, Francuske, Švedska, Velike Britanije, Iran, Egipat, Maroko) sa pet kontinenata.

Za najbolji film je proglašen "The Mother of All Lies", nagradu žirija su podijelili "Hounds" i "Buy Buy Tiberius", najbolja rediteljka Ramata-Toualaye Sy za film "Banel & Adama", te za najbolju mušku ulogu Nehir Tuna za ulogu u filmu "Dormitory".

Nagrađeni filmovi su ispred svojih zemalja kandidovani za Oscar, prenose Vijesti.ba.

Ovogodišnji festival je dodijelio posebne nagrade danskom glumcu Mads Mikkelsenu i marokanskom reditelju Faouzi Bensaidi.

Među učesnicima festivala ove godine su bili svjetski poznati dobitnik Oscara, američki reditelj Martin Scorsese i glumac Willem Dafoe.

Na festivalu je prikazano 75 filmova iz 36 zemalja koje je pratilo 518 novinara i snimatelja iz 163 akreditovana medija sa 6 kontinenata.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...