NOVAK ADŽIĆ PORUČIO: "Ne damo crnogorsku naciju, crnogorski jezik, Crnogorsku crkvu i to ćemo na Popisu jasno reći"

Adžić je podsjetio da je crnogorska nacija uvijek bila žilava, u otporu negaciji i asimilaciji.

  • Regija

  • 03. Dec. 2023  

  • 1

"Ustavno, demokratski i legitimno se izjasnimo na popisu da smo Crnogorci, da zborimo i pišemo crnogorskim jezikom, a ko je od nas hrišćanin pravoslavnog obreda da pripadamo Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi", poručio je predsjednik Crnogorske evropske partije Novak Adžić povodom početka Popisa u Crnoj Gori.

Adžić je podsjetio da je crnogorska nacija uvijek bila žilava, u otporu negaciji i asimilaciji.

"Kad smo dovedeni do ivice provalije, kad hoće da nas gurnu u ambis ili da od nas pokušaju napraviti ono što nijesmo, jedino što nam preostaje je da ustavno i zakonski branimo potonju liniju odbrane našeg opstanka i identiteta. Ili nas ima. Ili asimilacija slijedi. Naravno, da nas ima mnogo više nego sto velikosrpska mašinerija misli i kako je projektovala. Necemo dopustiti asimilaciju i getoizaciju", navodi Adžić u saopštenju.

"Ne damo crnogorsku naciju i crnogorski jezik. Mi smo nacionalno Crnogorci i to ćemo na popisu jasno reći, slobodno. Nikakvi pritisci ne pomažu da bi bilo drugačije. Ustavno, demokratski i legitimno se izjasnimo na popisu da smo Crnogorci, da zborimo i pišemo crnogorskim jezikom, a ko je od nas hrišćanin pravoslavnog obreda da pripadamo Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Naravno, neotuđivo je pravo je svakog građanina da izrazi svoj nacionalni, vjerski i jezički identitet i na popisu to slobodno treba da uradi. Mi smo višenacionalna i viševjerska država i društvo i to niko ne može dovesti u pitanje. Jednaka prava za sve" poručuje predsjednik Crnogorske evropske partije Novak Adžić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...