STANIVUKOVIĆ SE NE DRŽI ZAKONA KAO PIJAN PLOTA: Banjaluka okićena mimo tendera

Rok za dostavu ponuda je bio 4. decembar, ali on je produžen na 11. decembar što znači da tenderska procedura nije okačena, ali situacija na trenu pokazuje da je posao u procesu realizacije.

  • Vijesti

  • 04. Dec. 2023  04. Dec. 2023

  • 0

Administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića je i ove godine kao i prošle ukrasila uži centar Banjaluke povodom novogodišnjih praznika, iako tender za odabir firme koja bi trebala biti zadužena za taj posao još nije okončan, piše Capital.

Naime, Grad Banjaluka je raspisao je nabavku za realizaciju ovog posla 24. novembra vrijednu 49.500 KM bez PDV ili 57.915 KM.

Rok za dostavu ponuda je bio 4. decembar, ali on je produžen na 11. decembar što znači da tenderska procedura nije okačena, ali situacija na trenu pokazuje da je posao u procesu realizacije.

Novogodišnji nakit je, između ostalog, postavljen u Gospodskoj ulici, dok je u parku “Petar Kočić“ postavljeno svijetleće drvo.

Osim toga mogu se vidjeti kamioni na kojma su radnici koji vrijedno postavljaju nakite na stubovima javne rasvjete uz glavnu saobraćajnicu u centru grada.

Ukrašavanje grada

Na kamionima je vidljiv natpis firme „Tekton“, pa se postavlja pitanje pod kojim uslovima je to organizovano.

Ukrašavanje grada je bila tema koja je pokrenuta na aktuelnom času zadnjeg zasjedanja Skupštine grada Banjaluka.

Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove Boriša Mandić je rekao da se kićenje grada finansira iz sopstvenih sredstava Grada Banjaluka i da u tome učestvuju zaposleni Gradske uprave.

U priču se umiješao i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je imao svoje viđenje situacije.

"Šta mi sada trebamo da čekamo i da ne okitimo grad? Problem je što neka druga firma kiti grad. To su ljudi koji su korektni i koji su radili za grad i zaradili za grad i na naš poziv su spremni da rade, a da ne naplate ništa. To treba biti pohvalno, a ne predmet spekulacije", kazao je Stanivuković.

Urednik portala „Pratimo tendere“ Slobodan Golubović je kazao da je ovo pravi primjer kako ugovornim organima, koji troše novac građana Zakon o javnim nabavkama i njime propisane procedure služe samo da bi se zadovoljila forma, dok se poslovi dogovaraju koruptivno "u četiri oka".

Zloupotreba javnih sredstava

"Sigurno je da ovo nije jedini primjer, ali je toliko vidljiv da ne treba biti nikakav stručnjak da se konstatuje zloupotreba javnih sredstava", naveo je Golubović.

Kazao je da cijela situacija predstavlja klasično obesmišljavanje cijelog sistema javnih nabavki do te mjere da se postavlja pitanje da li nam je on kao takav uopšte potreban.

"Kakav god sistem javnih nabavki da imamo on ne vrijedi bez sankcija za one koji ga zloupotrebljavaju", zaključio je Golubović.

Da je ovo nastavak ranije prakse potvrđuju i tekstovi koje je portal CAPITAL ranije objavio.

Naime, kako je CAPITAL ranije pisao ukrasi koji su krasili uži centar Banjaluke za vrijeme prošle Nove godine su postavljeni u decembru, a odluka o izboru dobavljača nakita je donesena tek u januaru 2023. godine. Osim toga ukrasi su plaćeni skuplje nego što je to bilo predviđeno tenderom.

Gradonačelnik Stanivuković je tom prilikom za CAPITAL rekao da gradska administracija „nije imala drugog izbora“, već da pronađe rješenje, jer „nisu željeli da Banjaluka za praznike ostane bez novogodišnjeg nakita“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...