TAJNA IMOVINE IBRAHIMA HADŽIBAJRIĆA: Uz pomoć oca i sina "kontroverzni biznismeni" preuzeli kontrolu nad najprofitabilnijim poslovima u Starom Gradu…

Krajem februara naredne godine Novalija sa Seidom Hadžibajrićem zaključuje ugovor o beskamatnoj pozajmici od 145.000 KM na deset godina. Na ovu sumu Hadžibajrić mlađi dodaje 13.000 KM i na očev račun prebacuje 158.000 KM za kupovinu apartmana

  • Vijesti

  • 05. Dec. 2023  

  • 1

Nekadašnji prvi čovjek sarajevske Općine Stari Grad počeo je ulagati u nekretnine u BiH i Hrvatskoj nakon što je dodijelio javne parkinge prijatelju Elmedinu Karišiku. Prepiske na Sky aplikaciji otkrivaju da je Karišik čuvao Hadžibajrićeve nekretnine, njegov novac i skupocjene automobile, piše CIN.

“Brate, ja sa Ibrahimom imam neki drugi odnos. Neke njihove nekretnine su na meni, njegove i još mnogo toga, da ti ne dužim.” Ovu poruku je putem kriptovane Sky aplikacije poznaniku uputio Elmedin Karišik, vlasnik preduzeća „Plaza Group“, otkrivši tako da mu je povjerena uloga čuvara tajne imovine bivšeg načelnika sarajevske Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića.

Advokati Elmedina Karišika i Seida Hadžibajrića su rekli da njihovi klijenti ne žele razgovarati sa novinarom Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Indira Karahodžić, advokatica Ibrahima Hadžibajrića, prenijela nam je da je njen klijent pristao na intervju, ali se Kantonalni sud u Sarajevu ni nakon mjesec dana nije očitovao o CIN-ovom zahtjevu za razgovor u zatvoru u Zenici. Iz Službe za odnose sa javnošću Suda su poručili da je sutkinja koja bi trebala razmotriti zahtjev na bolovanju.

Prema navodima iz istraga Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) i Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), Hadžibajrić je od 2019. do sredine 2023. godine bez konkursa dodijelio četiri javna parkinga i ulične površine za oglašavanje firmama povezanim sa Karišikom. Također, olakšavao mu je procedure za dobijanje građevinskih dozvola, a zauzvrat je dobio novac za izbornu kampanju, nekretnine, kao i do 80 posto profita od iznajmljivanja parkinga.

Zaštićena komunikacija putem Sky aplikacije, koju je dešifrovao EUROPOL i ustupio istražiocima u BiH, otkriva da je Karišik 2021. preko svoje firme kupio trospratnu zgradu za Hadžibajrića u blizini Parka „Hastahana“ u centru Sarajeva. Hadžibajrićevi branioci su tokom ročišta za određivanje pritvora rekli da Tužilaštvo nema dokaze o njegovoj skrivenoj imovini.

Bivši načelnik je izbjegavao čestu komunikaciju sa Karišikom pa je kontakte, uglavnom, održavao njegov sin Seid.

Karišik, Ibrahim i Seid Hadžibajrić su uhapšeni u maju 2023. godine zbog sumnje da su sa saradnicima i prijateljima organizovali grupu koja je koristila javna dobra Općine Stari Grad za lično bogaćenje.

Ibrahim Hadžibajrić je nakon 2020. godine i organizovanja posla sa javnim parkinzima od kojih je imao značajan dio prihoda rasprodao stare i kupio nove nekretnine (Foto: Dženat Dreković / CIN)Ibrahim Hadžibajrić je nakon 2020. godine i organizovanja posla sa javnim parkinzima od kojih je imao značajan dio prihoda rasprodao stare i kupio nove nekretnine (Foto: Dženat Dreković / CIN)

Dvjesto hiljada maraka za Hadžibajrićevu kampanju

Pojedinci koji su htjeli punu zaštitu svojih razgovora, a među njima najčešće pripadnici kriminalnih grupa širom svijeta, godinama su za komunikaciju koristili aplikaciju za mobilne telefone Sky. Iako su bili ubijeđeni u njenu sigurnost, međunarodne policijske agencije su uspjele razbiti zaštitni kod i lokalnim policijama poslati prepiske korisnika iz njihovih zemalja.

Tako su i tužilaštva u BiH zahvaljujući Skyu saznala da su Hadžibajrići svoju tajnu imovinu povjerili na čuvanje porodičnom prijatelju Elmedinu Karišiku koji im je nabavljao i novac za predizbornu kampanju i kupovinu automobila.

U njegovim sefovima i na drugim skrovitim mjestima nalazilo oko 400.000 eura u gotovini na koje su pravo polagali Hadžibajrići, navodi se u dokumentima Kantonalnog tužilaštva.

Porodica se od neplaniranih poteza osigurala mjeničnom izjavom kojom im Karišik garantuje povrat vrijednosti. Prema tom dokumentu, Seid Hadžibajrić je ovlašten da može u svakom trenutku naplatiti do tri miliona maraka potraživanja od „Plaze Group“.

Iz prepiske putem Skya između Seida Hadžibajrića i Karišika može se zaključiti da je vlasnik „Plaze Group“ uz to donirao i sto hiljada eura za načelnikovu predizbornu kampanju 2020. godine.

„Niko nije uložio kao ti što si omogućio sa svojim vezama, pa samo donacija za ove pakete i pomoći brate, hej. Ja mu to stalno spominjem, 100 K eura, pa nije to 10 hiljada”, pisao je Hadžibajrić mlađi Karišiku.

Karišik je ovaj novac dobio od Sarajlije Sanija al-Murde, vođe grupe međunarodnih krijumčara kokaina, navedeno je u izvještajima Tužilaštva BiH koje vodi zasebnu istragu o pranju narkonovca u Sarajevu.

Prepiske na Skyu otkrivaju da je Karišik za Hadžibajrića putem svoje firme kupio skupe automobile  – „Audi“ i VW „Tiguan“ – otplaćujući ih novcem koji je porodici načelnika pripao od poslovanja sa parkinzima.

Istraga Državnog tužilaštva je pokazala da je Karišik ulagao Al-Murdin novac u: izgradnju i kupovinu stambenih objekata, kupovinu mašina za rudarenje kriptovalutama, nabavku zaštitnih maski koje su prodavali tokom korona virusa, kupovinu automobila i skupocjenih satova, dok su dio trošili za svakodnevne potrebe.

U prijedlogu za određivanje pritvora Hadžibajriću piše da je donirani novac potrošio u predizbornoj kampanji za kupovinu i podjelu paketa pomoći stanovnicima Starog Grada. Ibrahim Hadžibajrić se od maja 2023. godine nalazi u pritvoru dok su Karišik i Seid Hadžibajrić nakon pola godine pušteni iz pritvora. Za Al-Murdom je raspisana potjernica.

Milionska nekretnina Begu za penziju

Ubrzo nakon što je Karišik preuzeo parkinge u Starom Gradu i počeo ih naplaćivati 2020. godine, Hadžibajrić počinje stjecati nove nekretnine. On je pred sudom tokom ročišta za određivanje pritvora njihovu nabavku pravdao prihodom od prodaje drugih nekretnina ili uzimanjem pozajmice od srodnika.

Načelnik i njegova kćerka Amila krajem te godine prodaju dva stana za 307.000 KM. Hadžibajrić je na ročištu u maju ove godine objasnio da je tim novcem početkom 2021. kupio novi stan od 85 kvadrata i garažu kod sarajevske „Skenderije“ za 244.000 KM. Naredne godine je kupio još jednu garažu u istom naselju za 25.000 KM. Ove nekretnine je prijavio u Registru podataka imovine nosioca javnih funkcija u KS.

Prema navodima Tužilaštva, porodica Hadžibajrić je ulagala novac i u trospratnu zgradu u neposrednoj blizini Parka „Hastahana“ u centru Sarajeva. U jednom od presretnutih razgovora putem Skya Karišik obavještava Hadžibajrića mlađeg da je ovaj objekat namijenjen “Begu za penzije”. Beg je jedan od nadimaka Ibrahima Hadžibajrića koji je korišten u komunikaciji putem ove kriptovane aplikacije. Hadžibajrićeva odbrana tvrdi da je to nadimak koji on inače ne koristi.

Zgrada u Goruši kod sarajevskog Parka „Hastahana“ procijenjena na više od milion KM je, prema porukama iz Sky aplikacije, dar za penzionerske dane bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića (Foto: Dženat Dreković / CIN)Zgrada u Goruši kod sarajevskog Parka „Hastahana“ procijenjena na više od milion KM je, prema porukama iz Sky aplikacije, dar za penzionerske dane bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića (Foto: Dženat Dreković / CIN)

Ova zgrada je bila vlasništvo Senada Muslima koji ju je u februaru 2021. godine prodao „EuroParku“, firmi pod upravom Elmedina Karišika. Kako bi sakrio vlasništvo nad preduzećem, Karišik je za osnivača upisao Aidu Topalović-Karić, suprugu Sengora Karića, zaposlenika Karišikove „Plaze Group“.

„EuroPark“ je godinu ranije bez javnog poziva dobio od Općine Stari Grad na korištenje izuzetno profitabilno parkiralište u turističkoj jezgri grada − na Bistriku. Nakon preuzimanja parkinga Topalović- Karić je ovlastila Karišika da upravlja preduzećem. Policiji je 2023. godine priznala da je kao vlasnica i direktorica dobijala platu od 430 KM i da nije upoznata sa poslovanjem „EuroParka“. Ona nije željela razgovarati sa novinarom CIN-a.

Prema kupoprodajnom ugovoru, „EuroPark“ je trebao isplatiti Muslimu 300.000 KM. On je novinaru rekao da je uspio naplatiti 250.000 KM i da mu je Karišik uz razliku ostao dužan i dodatnih 28.000 KM koje je potrošio za legalizaciju objekta. Muslim zbog duga ne dopušta da se zgrada preknjiži na „EuroPark“.

Nakon kupovine Karišik i Seid Hadžibajrić su počeli temeljitu adaptaciju zgrade. Posao su povjerili sarajevskom građevincu Rahmanu Jahiću koji za CIN kaže da ga je Karišik i ranije angažovao za manje poslove. Na molbu Hadžibajrića mlađeg molerisao je stanove na Skenderiji i iznad Baščaršije.

„Ja sam tek saznao ko je Seid kad smo ovu zgradu počeli raditi − da je on načelnikov sin. Prefin momak. Iskreno, on se topi kad priča.”

Jahić kaže da je stekao utisak da su Seid Hadžibajrić i Karišik namjeravali adaptirati zgradu kako bi izdavali četiri stana od po 50 kvadrata te da je novac uglavnom uplaćivan sa računa „EuroParka“ dok mu je Seid u nekoliko navrata donosio gotovinu – ukupno oko 2-3 hiljade KM.

Tužilaštvo KS tvrdi da je Seid davao novac zarađen na parkinzima. Prema dostupnim informacijama, zgrada vrijedi oko milion maraka, a nakon obnove bi vrijedila i više.

Odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu, privremeno je oduzeta „EuroParku“ i predata Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom Federacije BiH.

Hadžibajrićeva odbrana je tokom pretresa za određivanje pritvora navodila da prepiska putem Sky aplikacije ne može biti dokaz protiv njega jer on nije bio učesnik u tim razgovorima.

„Tužilaštvo na posredan način, analizirajući prepiske između gospodina Karišika i Hadžibajrića juniora, izvodi zaključke što radi i misli moj branjenik”, rekao je advokat Asim Crnalić, dodavši da to vodi zloupotrebama.

Beskamatna pozajmica za apartman na moru

Tužilaštvo KS je zatražilo i da se blokira raspolaganje Hadžibajrićevim apartmanom u Krvavici kod Makarske u Hrvatskoj. On je ovu nekretninu od 43 kvadrata kupio u martu 2022. godine za 80.000 eura.

Ona je postala predmet interesovanja Tužilaštva KS kada je otkriveno da je kupljena novcem načelnikovog rođaka Fahrudina Novalije.

Novalija je prethodno na licitaciji u julu 2021. godine kupio od Općine parcelu od gotovo 200 kvadrata na Alifakovcu, staroj gradskoj jezgri Sarajeva, za 137.500 KM. Parcela se nalazila u obuhvatu budućeg nacionalnog spomenika “Historijski urbani krajolik Sarajeva” nad kojim je postojala privremena zabrana prodaje.

Apartman od 43 kvadrata u Krvavici kod Makarske Hadžibajrić je kupio je za 80.000 eura, a veći dio potječe od pozajmice koju je dobio njegov sin Seid na deset godina bez kamate (Foto: Dženat Dreković / CIN)Apartman od 43 kvadrata u Krvavici kod Makarske Hadžibajrić je kupio je za 80.000 eura, a veći dio potječe od pozajmice koju je dobio njegov sin Seid na deset godina bez kamate (Foto: Dženat Dreković / CIN)

Naime, Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH je 2019. godine obavijestila Općinu Stari Grad da je pokrenula postupak za proglašenje tog dijela stare jezgre Sarajeva nacionalnim spomenikom. Unatoč tome, Općina je naredne godine isparcelisala zemljište, a u junu 2021. oglasila prodaju jednog dijela. Mjesec dana kasnije Komisija je pozvala Hadžibajrića da obustavi licitaciju, ali je on poziv ignorisao i tri dana kasnije zemljište prodano Novaliji.

Krajem februara naredne godine Novalija sa Seidom Hadžibajrićem zaključuje ugovor o beskamatnoj pozajmici od 145.000 KM na deset godina. Na ovu sumu Hadžibajrić mlađi dodaje 13.000 KM i na očev račun prebacuje 158.000 KM za kupovinu apartmana.

Hadžibajrićev branilac negira tvrdnju Tužilaštva da je pozajmica ustvari bila mito, jer kaže da se to ne bi isplatilo Novaliji koji je Općini već platio zemlju. To negira i 77-godišnji Novalija i kaže da je novac posudio isključivo zato što su rođaci. On je od ranije imao apartman u istoj zgradi u Krvavici pa je ponudio Seidu da mu posudi novac kako bi i on kupio jedan koji je bio na prodaju.

Ibrahim Hadžibajrić je u maju 2023. pred sudom izjavio da mu je nakon kupovine stana na Skenderiji na računu ostala još 101.000 KM te da je uzeo kredit od 50.000 KM. Iznos koji je imao na računu nije prijavio u imovinskom kartonu za 2022. godinu.

„Ja sutra mogu isplatit (…) gospodinu Fahrudinu Novaliji da on ne čeka deset godina ovih 145.000 (…). Ja ću te pare, akobogda, brzo vratiti“, poručio je bivši načelnik Hadžibajrić tokom sudske rasprave, piše CIN.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...