"SB" ISPRED ALIPAŠINE DŽAMIJE: Komšić položio cvijeće povodom obilježavanja 31. godišnjice 1. Slavne-Viteške brigade (FOTO)

Odavanje počasti na ovoj lokaciji jedna je od aktivnosti koju je organiziralo Udruženje 1. Slavna-Viteška brigada Sarajevo, a tokom dana planirana je i akademija.

  • Sjećanje

  • 05. Dec. 2023  

  • 0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić položio je cvijeće u haremu Alipašine džamije povodom obilježavanja 31. godišnjice 1. Slavne-Viteške brigade, prenosi Fena.

Odavanje počasti na ovoj lokaciji jedna je od aktivnosti koju je organiziralo Udruženje 1. Slavna-Viteška brigada Sarajevo, a tokom dana planirana je i akademija.

Udruženje obilježava veličanstvene pobjede pripadnika 1. Mehanizovane brigade, koji su u sadejstvu s pripadnicima Vogošćanskih odreda i 2. Motorizovane brigade od 5. do 16. decembra 1992. godine oslobodila sjeverozapadne padine Orlića, selo Živkoviće, čuvenu kotu 850, kotu 830, selo Jezera, Vis i Golo brdo. U toj borbi 58 pripadnika brigade dalo je svoje živote. Zbog izuzetnog značaja osvajanja kote 850 za grad Sarajevo, komanda brigade je odredila 5. decembar za obilježavanje Dana brigade.

Za svoje veličanstvene pobjede i uspjehe za oslobađanje i odbranu svoje domovine dobila je počasne nazove "Slavna i Viteška".

Za odbranu domovine živote su dala 624 pripadnika ove brigade, više od 2.000 je lakše ili teže ranjeno, 71 pripadnik je dobitnik značke "Zlatni ljiljan" dok su posebna odlikovanja dobila tri pripadnika - Narodni heroj Enver Šehović, Heroina Fadila Odžaković Žuta koja je odlikovana ordenom Zlatnog grba sa mačevima te komandant 1. Slavne-Viteške brigade Ibrahim Dervišević odrenom Zlatni ljiljan sa zlatnim vijencem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...