ZASTUPNICA U NSRS-u BEZ UVIJANJA: "Evidentno je da RS nema novca i da je u problemu" (VIDEO)

Tonu sve dublje.

  • Mini market

  • 05. Dec. 2023  05. Dec. 2023

  • 4

"Vlada je u NSRS uputila prijedlog o dugoročnom zaduživanju RS-a za 2024. u maksimalnom iznosu do 951.700.000 KM. Uz kratkoročna zaduživanja - osam posto od redovnih prihoda, RS će naredne godine biti zadužen za oko milijardu i tri stotine miliona KM", rekla je ekonomista i zastupnik u NSRS-u Mirjana Orašanin u rubrici “Bez uvijanja” jutarnjeg programa BN TV.

RS je već zadužen šest milijardi i dvije stotine miliona KM, a novim se dugovima planiraju sanirati stari, kaže ona.

“Zaista smo u velikom finansijskom problemu. Vlada samo jedan požar gasi drugim, a to je kratkoročnog karaktera. Planirano je dugoročno zaduženje od skoro milijardu KM plus osam odsto od redovnih prihoda, a to je između 300 i 400 hiljada. Konstantno se zadužujemo da bismo izmirivali tekuće obaveze i vraćali stare dugove. Samo prethodne godine budžetski deficit je bio pola milijarde KM, to je novac koji je nedostajao, koji je potrošen, a koji nemamo. Iz čega se to finansira - iz zaduženja".

"Uz orgomna zaduživanja, Vlada namjerava da otpiše dugove najvećim poreskim dužnicima", navodi Orašanin. 

“Postoje veliki poreski dužnici. Na dan 31. maja, kada smo pogledali listu poreskih dužnika tu smo imali ogromne sume novca. Velike zdravstvene ustanove su najveći poreski dužnici. Kada krenemo od UKC-a koji ima preko 50 miliona poreskog duga. Kada pogledamo tu listu na dan 31. augusta, tih dužnika više nema.

Došlo je do otpisa poreskog duga, ali na pitanje koliko je otpisano poreskog duga nikada nismo dobili odgovor. Recimo, Bolnica 'Srbija', imala je 31.5. 48 miliona duga, 31.8. nula miliona. Zaključen je reprogram na 30 miliona KM. Gdje je nestalo 18 miliona KM. Vjerovatno su otpisani, ali nam to nikada nisu rekli”, kaže ona.

"Istovremeno, postoje penzioneri koji otvore male radnje, pa im zbog neplaćenih poreza bude oduzeta imovina", navodi Orašanin.

"Poreska uprava je ta koja čini da svi građani u RS-u nisu ravnopravni", kaže zastupnica u NSRS-u.

(BN TV)   

 

 

 

 

 

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...