BURNO U SARAJEVU: Pred Sud BiH stižu pripadnici BORS-a, veterani i starješine Vojske RS...

Podršku Dodiku dat će i predstavnici Srba u Federaciji, veliki broj odbornika u lokalnim zajednicama i brojni funkcioneri.

  • Vijesti

  • 06. Dec. 2023  

  • 11

Suđenju predsjedniku bh. entitata Republika Srpska Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću pred Sudom BiH prisustvovaće delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, žene žrtve rata, veterani i starješine Vojske Republike Srpske, bliskih Dodikovom režimu.

Podršku Dodiku dat će i predstavnici Srba u Federaciji, veliki broj odbornika u lokalnim zajednicama i brojni funkcioneri.

Predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak gostovao je na RTRS-u.

-Boračka organizacija Republike Srpske podržava institucije RS, posebno instituciju predsjednika Republike koja je trenutno na udaru. Zbog toga će danas doći u Sarajevo da bi poručili: Vrijeme je da nas puste da živimo u miru, kazao je on.

Podsjetimo, u Sudu Bosne i Hercegovine danas se nastavlja suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika tog bh. entiteta Milošu Lukiću zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

Prema ranijim najavama za danas je zakazano ročište u 13 sati. 

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je 21. novembra zahtjev odbrane predsjednika RS-a Milorada Dodika za odgađanje ročišta koje je bilo planirano za dan kasnije.

Sud BiH u oktobru je konstatovao da su se optuženi izjasnili da nisu krivi jer su obojica na ročištu rekla da ne razumiju optužnicu za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

(SB)

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...