LAŽNE FAKTURE I FIKTIVNI PROMET: Direktorica firme iz Doboja optužena za poreznu utaju blizu 600.000 KM

Optužnica je podignuta protiv Jevre Stojčinović, rođena 1952. godine u Srebreniku, državljanka BiH i firme "Natali" d.o.o. Doboj, sa sjedištem u Doboju, čiji je osnivač i osoba ovlaštena za zastupanje Stojčinović.

  • Hronika

  • 06. Dec. 2023  

  • 0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za poreznu utaju blizu 600.000 KM.

Optužnica je podignuta protiv Jevre Stojčinović, rođena 1952. godine u Srebreniku, državljanka BiH i firme "Natali" d.o.o. Doboj, sa sjedištem u Doboju, čiji je osnivač i osoba ovlaštena za zastupanje Stojčinović.

U optužnici se navodi da je optužena, kao direktorica i osoba ovlaštena za zastupanje navedenog poduzeća, od 2014. do 2018. godine poduzimala radnje sa ciljem prikazivanja fiktivnog prometa između više pravnih osoba, tako što je pribavljala lažne fakture o nabavci roba i usluga.

Nakon toga optužena je, kako se navodi, fiktivni promet prikazivala u poslovnim evidencijama i prijavama podnesenim Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kao stvarno izvršen promet i na taj način neutemeljeno iskazala ulazni PDV sa pravom odbitka u iznosu 594.991 KM, čime je postupila protivno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, te izvršila umanjenje svoje obveze PDV-a čime je oštetila budžet i sve građane Bosne i Hercegovine, za ukupan iznos od 594.991 KM.

Firma "Natali" d.o.o. Doboj, tereti se da je kao porezni obveznik, raspolagala protivpravnom imovinskom koristi u iznosu od 594.991 KM, koju je u ime, za račun i u korist pravne osobe, ostvarila prvooptužena Jevra Stojčinović, kao direktorica i osoba ovlaštena za zastupanje.

Optužena Stojčinović tereti se da je izbjegla plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000 KM, dok se firma "Natali" d.o.o. Doboj tereti da je raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, čime su počinili krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...