PORUKA IZ BERLINA: "Njemačka nije saveznik Ukrajine, jer nije u situaciji koja je obavezuje da se miješa u..."

(...) okviru Alijanse.

  • Evropa

  • 06. Dec. 2023  06. Dec. 2023

  • 1

"Njemačka čini sve što može da vojno pomogne Ukrajini, ali proizvodnja oružja i municije za Ukrajinu je sporija od planiranog".

To je izjavio danas njemački ministar odbrane Boris Pistorius i dodao da "Njemačka nije saveznik Ukrajine, jer nije u situaciji koja je obavezuje da se miješa u okviru Alijanse".

On je to rekao u intervjuu za njemački ZDF na pitanje da li nedovoljna vojna pomoć Kijevu znači da "ujedinjeni Zapad" nije u stanju da "pruži otpor" i dodao da je Njemačka na drugom mjestu po obimu pružanja pomoći Ukrajini.

"Daleko smo ispred ostalih, najviše u isporukama sredstava za PVO, koja su važna za Ukrajinu tokom druge zime u ratnim uslovima", rekao je on i dodao da Njemačka želi udvostručiti pomoć Ukrajini na osam milijardi eura u 2024. godini, prenosi Tanjug.

Pistorius je odbacio izjavu vrhovnog komandanta NATO-a da vodeći zapadni političari ne žele da Ukrajina dobije rat.

"Ja to vidim potpuno drugačije. Mislim da bi trebalo više da se plašimo da će Rusija pobijediti u ovom ratu, da će Putin pobijediti u ovom ratu. Jer tada ćemo biti suočeni sa potpuno novom bezbjednosnom situacijom u Njemačkoj", zaključio je Pistorius.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...