GRAĐANI UZNEMIRENI I ZABRINUTI: Slučaj iz Donjeg Vakufa zgrozio javnost, sve je bilo najavljeno...

U Ministarstvu obrazovanja SBK naglašavaju da je škola samo jedna od potencijalnih lokacija gdje se može dogoditi nasilje i narušavanje sigurnosti, te je zbog toga potreban hitan multisektorski pristup s ciljem prevencije.

  • Društvo

  • 07. Dec. 2023  

  • 0

Proteklih dana zabilježen je još jedan slučaj prijetnje u školama u Bosni i Hercegovini. Policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, identifikovali su dvije maloljetne osobe iz Donjeg Vakufa, koje su prijetile nasiljem u Mješovitoj srednjoj školi u tom gradu. S obzirom na to, da je riječ o maloljetnim osobama, više detalja istražni organi za sada nisu saopštili.

Na zvanični mail Mješovite srednje škole Donji Vakuf početkom sedmice upućen je prijeteći mail u kojem je navedeno da će doći do nasilja u toj školi. Brzom i koordiniranom akcijom nekoliko policijskih agencija otkriveni su pošiljaoci prijetećeg maila.

"Koordiniranim aktivnostima policijski službenika Uprave MUP-a Srednjobosanksog kantona i federalne Uprave policije, a pod nadzorom nadležnog Kantonalnog tužilaštva, locirana su i identificirana dva maloljetnika, koja su putem e-mail-a prijetili da će izvršiti krvoproliće u Mješovitoj srednjoj školi Donji Vakuf. Protiv navedenik maloljetnika slijedi poduzimanje zakonom propisane mjera i radnje“, kazao je glasnogovornik MUP-a SBK Hasan Hodžić.

"Onima koji dođu u iskušenje da urade nešto takvo, da shvate da ne mogu da to urade. Naša policija je spremna i koordinira na teritoriji čitave BiH, ne samo FBiH, tako da možemo da odgovorimo svim zadacima koji se stavljaju pred nas“, kazao je Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova FBiH

Građani Donjeg Vakufa iznenađeni su i uplašeni.

Slučaj iz Donjeg Vakufa, nažalost, nije prvi u ovoj godini u kojem je došlo do potencijalnog narušavanja sigurnosti u školama u BiH. Posljednji primjer unošenja naoružanja u školu dogodio se prije nešto više od mjesec dana. U Ministarstvu obrazovanja SBK naglašavaju da je škola samo jedna od potencijalnih lokacija gdje se može dogoditi nasilje i narušavanje sigurnosti, te je zbog toga potreban hitan multisektorski pristup s ciljem prevencije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...