"ZDRAV ZA SVOJE GODINE": Najstarija kopnena životinja na svijetu slavi 191. rođendan (VIDEO)

Jonathan je danas slijep i nema njuh, ali to ne znači da nema volje za životom.

  • Šareni svijet

  • 07. Dec. 2023  

  • 0

Ovih dana je Jonathan, kornjača koja živi na otoku Sveta Helena u južnom dijelu Atlantskog oceana, proslavio zavidni 191. rođendan. Smatra se najstarijom kopnenom životinjom na svijetu.

Tačan datum njegova rođenja nije poznat, čak su i godine samo okvirne na temelju prikupljenih dokaza. Godine 1882., kada je stigla na otok Sveta Helena, kornjača bila je odrasla, odnosno stara najmanje 50 godina, prenosi Euronews.

Jonathan je danas slijep i nema njuh, ali to ne znači da nema volje za životom. Njegov dugogodišnji veterinar Joe Hollins uvjerava da je Jonathan zdrav za svoje godine, što im daje nadu da će doživjeti i treći vijek. 

Nakon što je sa Sejšela doveden kao poklon tadašnjem guverneru Svete Helene, tamo je ostao do danas. U gotovo dva vijeka života proživio je Građanski rat u Sjedinjenim Državama, veći dio vladavine kraljice Viktorije, uspon i pad Sovjetskog Saveza i dva svjetska rata. Ništa od toga nije ga previše zabrinjavalo.

altFoto: AFP

A njegov privatni život? Kad je stigao na otok, u početku je bio usamljen i razdražljiv, sve dok nije upoznao prijateljicu Fredericu s kojom je imao 26-godišnju vezu. Međutim, nikada nisu imali potomstvo. Stručnjaci su kasnije otkrili razlog. Naime, Frederica je bila muško. Prema riječima veterinara kojeg citira Euronews, Jonathan se i danas često druži s golemim kornjačama Emmom i Fredom, s kojima se ponekad i pari.

U Svetoj Heleni ovaj je starac nacionalno blago, prikazan na poleđini tamošnjeg kovanice od pet groša, prenosi N1.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...