DRAGAN VIKIĆ O TENKU U BLIZINI ŠKOLE: "Spomenik treba posmatrati kao počast jedinstvu, multietničnosti i časnoj borbi"

Prema njegovom idejnom prijedlogu, spomenik čine elementi uništenog agresorskog tenka, nekoliko bista koje predstavljaju specijalce, te zid obložen pločama sa uklesanim imenima poginulih boraca pripadnika Specijalne jedinice policijskog Odreda "Bosna".

  • Društvo

  • 08. Dec. 2023  08. Dec. 2023

  • 0

Legendarni Dragan Vikić, prvi komandant herojskog Odreda "Bosna", Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, za Raport.ba govori o ponovo otvorenim polemikama o lokaciji i izgledu spomenika pripadnicima Odreda "Bosna" koje je pokrenulo nekoliko nevladinih organizacija koje smatraju da spomenik ne bi trebao predstavljati tenk i da mu nije mjesto u blizini škole.

Podsjećamo, objavljeno je da će spomenik biti postavljen u parku u blizini Druge gimnazije u Sarajevu. Idejno rješenje za spomenik bosanskim specijalcima uradio je poznati umjetnik Nebojša Šerić Šoba.

Prema njegovom idejnom prijedlogu, spomenik čine elementi uništenog agresorskog tenka, nekoliko bista koje predstavljaju specijalce, te zid obložen pločama sa uklesanim imenima poginulih boraca pripadnika Specijalne jedinice policijskog Odreda "Bosna".

Na pitanje Raporta da prokomentira činjenicu da skoro 30 godina od okončanja agresije na BiH i dugogodišnjih pregovora o izgradnji spomenika herojima koje je predvodio u časnoj i nepokolebljivoj borbi protiv agresora na Sarajevo i BiH, spomenik još nije podignut i da je i dalje predmet rasprava, Dragan Vikić kaže da zbog toga nije iznenađen, ali da pozdravlja odluku da spomenik konačno bude podignut.

Heroji i u ratu i u miru

"Trebale su proći godine od ideje pa do prvih koraka da se pokrene ta priča o spomeniku, a onda smo uspjeli s Općinom Centar i Gradom Sarajevo da postignemo dogovor o izdavanju odobrenja i zemljišta za spomenik. Nama je ponuđena jedna lokacija, u parku u Alipašinoj ulici i mi smo to prihvatili. Kao što smo prihvatili i idejno rješenje za spomenik. Međutim, mi godinama čekamo konačnu odluku i ja pozdravljam što je i donesena. Razumijem da ima polemika o tome, ali svako ima pravo na mišljenje. Da je odobreno i neko drugo idejno rješenje, vjerovatno bi i tada bilo onih kojima se ne bi svidjelo, tako da se ja u te polemike uopšte ne bih uključivao", kaže Vikić za Raport, dodajući da su veterani Odreda "Bosna" bili u situaciji da mogu birati lokaciju, da bi ona onda bila bliže središtu Općine Centar, gdje je i bila njihova baza.

Heroj odbrane Sarajeva Dragan Vikić dalje pojašnjava da su nadležne institucije adresa za sve što neko smatra spornim u vezi s ovim projektom, ali da ono što on može reći jeste da je osnovna zamisao o podizanju spomenika bila da on odražava sve ono što je Odred policije "Bosna" bio u najtežim danima za Sarajevo i BiH.

"I nema tu nikakvih ratnih poruka. To jesu simboli koji se vežu za rat, ali su, kada smo mi u pitanju, bili u funkciji borbe za mir i za slobodu. Da li je mogla biti neka druga simbolika, ja nisam stručnjak za ta idejna rješenja i ne mogu o tome govoriti. Prihvatili smo ovo idejno rješenje i tako je kako je. Ali, ono što mogu reći jeste to da je u vrijeme početka agresije na BiH Odred policije "Bosna" bio jedina, legalna, legitimna, multietnička formacija koja je prva pružila otpor agresiji.

Specijalna jedinica policije MUP-a RBiH, Odred "Bosna" bila je jedinica u kojoj nije bilo konflikta među ljudima i koja se bavila jedino s mišlju kako da što časnije odbrani ovaj grad i zemlju. Taj spomenik treba stajati i u čast tom jedinstvu, multietničnosti i časnoj borbi. Zbog toga smatram da spomenik ovom odredu i njegovim pripadnicima ne može izazvati nikakve loše primisli i konotacije", zaključuje za Raport legendarni komandant Vikić.

Šute što u RS niču spomenici zločincima

Također, Vikić je za Raport kazao da on u ovom trenutku nema nikakvih informacija ni detalja o tome kada bi spomenik mogao biti podignut.

Premda su u demokratskim zemljama zdrave i konstruktivne rasprave uvijek poželjne, činjenica je da se samo u FBiH kod ovakvih pitanja uvijek "lome koplja" na najčasnijim i najhrabrijim braniteljima ove zemlje.

I dok o spomeniku "vikićevcima", kako su građani od milja zvali hrabre specijalce iz Odreda "Bosna" neke nevladine organizacije izrađuju i elaborate i studije, a sve zbog tobožnje zabrinutosti kakav će utjecaj imati tenk u parku na djecu, do tada u RS "niču" spomenici četničkim vojvodama i otkrivaju se ploče presuđenim ratnim zločincima, poput one podignute nadomak Sarajeva krvniku Ratku Mladiću, osuđenom u Hagu.

O tome kako veličanje ratnih zločinaca utječe na psihičko stanje svih Mladićevih žrtava, kao i ko su oni koji ga veličaju i tako krše i zakon, nema ni riječi, niti se bilo koga poziva na odgovornost i na brigu o žrtvama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...