MINISTAR VANJSKIH POSLOVA IRANA IZNIO NEVJEROVATNU TVRDNJU: "SAD preko trećih strana kupuje iransku tešku vodu za nuklearne reaktore"

Abdollahian je također naveo kako nije postignut nikakav napredak u oživljavanju nuklearnog sporazuma, koji je zapravo nestao nakon jednostranog povlačenja SAD-a 2018.

  • Svijet

  • 09. Dec. 2023  

  • 0

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian izjavio je kako SAD, uprkos sankcijama koje je uveo Iranu, preko trećih strana kupuje iransku tešku vodu, koja se koristi u nuklearnim reaktorima.

Govoreći u glavnom gradu Teheranu, Abdollahian je rekao da su, unatoč američkim sankcijama, najrazvijenija područja u zemlji sektori raketa i nuklearne energije, objavila je poluslužbena novinska agencija Tesnim, prenosi Anadolu Agency.

"SAD kupuje iransku tešku vodu preko posrednika. Zapadni dužnosnik rekao mi je da najkvalitetnija teška voda proizvedena u cijelom svijetu dolazi iz Irana", rekao je Abdollahian.

Abdollahian je također naveo kako nije postignut nikakav napredak u oživljavanju nuklearnog sporazuma, koji je zapravo nestao nakon jednostranog povlačenja SAD-a 2018.

"Od početka smo rekli da nećemo prelaziti crvene linije. Imamo dokument pred sobom i nismo se vratili na dogovor tako da je druga strana uzela u obzir naše crvene linije. Nuklearni sporazum gubi svoje prednosti kako napredujemo. Nećemo se ugurati u uski tunel nuklearnog sporazuma", rekao je Abdollahian.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...