MINISTAR HELEZ IZAZVAO NOVU HISTERIJU U DODIKOVIM REDOVIMA: „Ne samo da ignoriše upozorenja, potpuno je isključio zamjenika, iz reda srpskog naroda…“

Upomoć su pozvali i Nikolu Špirića, bivšeg ministra finansija i delegata u Domu naroda PS BiH.

  • Politika

  • 10. Dec. 2023  

  • 2

Ministarstvo trezora i finansija BiH priprema budžet institucija BiH za 2024. koji će i do 10 posto biti manji u odnosu na sadašnji. Ukoliko ne bude prihvaćen od naredne godine državne institucije ponovo će biti na privremenom finansiranju. Istovremeno, ministar odbrane BiH Zukan Helez ponovo je zatražio povećanje budžeta za OS BiH a da se pri tome uopšte nije konsultovao sa zamjenikom Aleksandrom Goganovićem koji zadužen za resurse i finansije. Raniji Helezov zahtjev za milijardu i 770 miliona KM za odbranu odbačen je kao neracionalan i neozbiljan, riječi su kojima započinju prilozi informativnih emisija Javnog servisa pod kontrolom Dodikovog režima.

Dok MMF, druge međunarodne finansijske institucije pa i sama javnost pozivaju na uštede, čak i na smanjenje plata u javnom sektoru, iz MO BiH ponovo zahtjev za povećanjem budžeta u narednoj godini. Ovaj put od 18 miliona KM jer sadašnjih 392 miliona, što je najveća stavka u bh budžetu nije dovoljno kaže Zukan Helez.

- Ispod ove cifre koju sada imamo za budžet za OS BiH sigurno neće ići, ja to neću dozvoliti, može biti samo povećan, umanjen neće biti, kaže Zukan Helez.

Budžet MO BiH za 2024. neće biti uvećan, naprotiv mogao biti smanjen. "Stezanje kaiša" i do 10 posto neće ugroziti funkcioniranje nijedne od 75 organizacionih jedinica koje se finansiraju iz zajedničke kase poručio je ministar finansija i trezora Srđan Amidžić.

- Naš prijedlog budžeta će podrazumjevati smanjenje u odnosu na ono što je bilo 2023. Ako smo mi mogli unutar ministarstva finansija i trezora smanjiti troškove i do 10 odsto i da se ništa ne osjeti, mislim da nije bezobrazno da od drugih budžetskih korisnika tražimo da urade korekcije i da nastavimo normalno da funkcionišu, poručio je Amidžić.

Ukoliko pak smanjeni budžet institucija BiH za 2024. ne bude prihvaćen na Vijeću ministara od strane ministara iz "Trojke" uključujući i samog Heleza, BiH se ponovo vraća na režim privremenog finansiranja.

- Јoš iz vremena kada sam bio ministar finansija uvijek su OS BiH tražile više sredstava nego što mogu da potroše. Јa mislim da nije vrijeme da se u ovoj krizi povećaju sredstva za Oružane snage , inače nije vrijeme za širenje budžetskoh okvira, poručio je Nikola Špirić, bivši ministar finansija i delegat u Domu naroda PS BiH.

- Ne samo da ignoriše upozorenja da se troškovi moraju kresati i da je novca sve manje, Zukan Helez u planiranju potreba OS i MO za 2024. potpuno je isključio zamjenika, iz reda srpskog naroda, vapaj je iz Dodikovih redova.

- Јa nisam uključen u taj proces iako sam zamjenik ministra odbrane za upravljanje resursima i direktno zadužen za upravljanje finansijama. Ministar odbrane mene je isključio iz tog procesa i tako da će se to rješavati na nivou Savjeta ministara i ja vjerujem da ministar finansija neće odstupiti od svojih zahtjeva, kazao je Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane BiH.

Ministar Helez ponovo je unio nervozu u Dodikove redove jer je zatražio više novca za Oružane snage BiH, a usvajanje budžeta kojeg predlaže ministar Amidžić sada je pod znakom pitanja, pa stoga i ne čudi medijska histerija iz Dodikovih redova.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...