SAMOSTALNI ZASTUPNIK U PARLAMENTU FBiH KENAN UZUNOVIĆ: "Nadam se da će se opozicija i vlast dogovoriti oko imenovanja Vukoje"

Uzunović je nakon razlaza sa političkom strankom BHI-KF postao samostalni zastupnik u Parlamentu u klubu PDA sa Elzinom Pivić, Arnelom Isakom i Sandijem Salkićem (NES).

  • Politika

  • 10. Dec. 2023  

  • 1

Samostalni zastupnik u Federalnom parlamentu Kenan Uzunović u razgovoru za Klix.ba komentarisao je aktuelna politička dešavanja o svom imenovanju na mjesto dopredsjedavajućeg, imenovanje Marina Vukoje te stabilnosti Trojke nakon dešavanja u USK.

Uzunović je nakon razlaza sa političkom strankom BHI-KF postao samostalni zastupnik u Parlamentu u klubu PDA sa Elzinom Pivić, Arnelom Isakom i Sandijem Salkićem (NES). Na početku razgovora za Klix.ba je kazao da na pregovorima na kojima je do sada učestvovao nije bilo uslovljavanja za imenovanje Marina Vukoje te da se pokazalo da je svima stalo da se deblokira rad Parlamenta. 

"Trojka insistira na novim zakonima koje građani očekuju, a što se tiče mog imenovanja na funkciju dopredsjedavajućeg, to je politička pozicija koja je nakon raspada Osmorke pripala našem klubu i odlučeno je da tu poziciju popunim ja. Danas je tu kolegica Gabela, sutra ja, prekosutra neko treći, to je stvar političkih dogovora", kazao je Uzunović te dodao da vjeruje da će u što kraćem periodu doći do deblokade rada Parlamenta zbog zakona, a ne njegovog imenovanja.

Dodao je da su radna tijela Parlamenta popunjena ranije, ali da je nakon toga došlo do odustajanja od mandata Pivića i Husića te da će se ovim tempom doći do toga da nijedna komisija neće moći raditi u skladu s poslovnicima.

O imenovanju Marina Vukoje je kazao da se nada dogovoru opozicije i pozicije.

"Nadam se da će postići dogovor pozicija i opozicija jer je to važna funkcija u Federaciji BiH. Ne vidim prepreku da to bude Marin Vukoja jer je i ranije popunjavano politički. To su ljudi koji su bili i u Domu naroda i ne vidim prepreku da on bude tu. Volio bih da pozicija i opozicija postignu dogovor", kazao je Uzunović.

S obzirom da je prozivan izdajnikom zbog uskraćenih sredstava za zatvoreni bazen u Zenici u proteklom mjesecima, dodao je da je Vlada FBiH ranije finansirala zgradu Hitne pomoći u Zenici te da će sigurno u novom nacrtu biti još sredstava jer uplaćena za ovaj projekt nisu dostatna. 

O sredstvima za zatvoreni bazen s nivoa FBiH je kazao da će ih ipak biti u 2024. godini u nacrtu budžeta.

"Tada smo imali situaciju s onkološkim pacijentima i bilo je potrebnije da se zadovolje potrebe tih pacijenata nego da gradimo bazene ili bilo šta drugo. Imao sam dosta prozivanja u prethodnom periodu, a uz dogovor s Vladom FBiH u nacrtu za 2024. godinu će se naći i sredstva za zatvoreni bazen u Zenici i to će biti isključivo volja Vlade FBiH i volja oba parlamenta", pojasnio je naš sagovornik.

Na kraju je kazao da Trojka na nivou FBiH djeluje korektno i da vjeruje da će tako ostati i u narednom periodu.

"Nije isključeno da neki nešto pokušaju uraditi i na federalnom nivou, ali ne vjerujem da će to do toga doći. Ovo što se dešavalo u kantonima nisu stavovi stranaka već su to pojedinci radili samovoljno. Vjerujem da će to na nivou FBiH funkcionisati i u narednom periodu", pojasnio je Uzunović.

Na kraju razgovora je kazao da je samostalni zastupnik i da nije donio odluku u kojoj će stranci nastaviti svoju političku karijeru.

"Sigurno je da sada nisam niti u jednoj stranci", zaključio je Uzunović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...