OTAC UBIJENE VANJE SE RASPITIVAO O KAMERAMA: Skopljem se šire jezive priče O SEKTAMA I ŽRTVOVANJU, a pravu istinu zna samo jedna osoba

Za njenu otmicu i ubistvo se sumnjiči grupa koju predvodi Ljupčo Palevski Palčo, a veruje se i da je njen otac bio umiješan.

  • Hronika

  • 10. Dec. 2023  

  • 0

Stručnjaci i građani Skoplja govorili su za hrvatske novinare o ubistvu djevojčice Vanje Gorčevske (Đorčevske) i otkrili su šta se dešavalo u gradu nakon što je djevojčica nestala.

Za njenu otmicu i ubistvo se sumnjiči grupa koju predvodi Ljupčo Palevski Palčo, a veruje se i da je njen otac bio umiješan.

"Draga moja, jako nam je žao. Nadam se da će ti biti bolje na vratima raja. Zauvijek ćeš ostati u našim srcima i nećemo te zaboraviti. Počivaj u miru, dušo", ovo je samo jedna od oproštajnih poruka koju su oni koji su poznavali 14-godišnju Vanju Gorčevsku napisali opraštajući se od brutalno ubijene učenice čija je smrt potresla žitelje Skoplja, ali i prešla granice Sjeverne Makedonije.

Na školskoj je klupi buket od deset nežno ružičastih ruža i deset malih bijelih hrizantema. Ispred ulaza u školu su ostaci izgorjelih lampiona. Na fasadi prekoputa škole neko je napisao grafit “Volimo te, Vanja”. Na ogradi na bijelom kvadratnom transparentu natpis je “Počivaj u miru, Vanja”.

"Ova škola nema nikakve veze s onim što se dogodilo i molim vas da napustite školu. Obrišite sve fotografije", rekla je novinarima direktorka škole.

Direktorka Katerina Atanasova ipak je novinarima rekla nešto o ubijenoj Vanji.

"Vanja je bila učenica devetog, završnog razreda, koji je pohađalo 26 učenika i učenica. Tog jutra, 27. novembra nastava je počinjala u osam sati i kad nije došla na nastavu, njena razredna je nazvala majku i obavijestila je o tome, a nakon toga je obavještena i policija", pojasnila je direktorka.

U tom trenutku pored novinara se stvorila njena razredna.

"To je naprosto moj način rada. Jednostavno, kad sam vidjela da je nema u razredu, nazvala sam da vidim zašto je nema", rekla je kratko.

Na spomen tragično preminule učenice oči su joj bile pune suza.

Otac se raspitivao o kameri

"Svi učenici još su pod stresom i činimo sve da im pomognemo", rekla je na rastanku direktorka Atanasova.

Tog ponedeljka, 27. novembra Vanja je trebalo da bude u osam sati na prvom času. Kad je školsko zvono označilo početak nastave, ona se već borila za život. Vezanih ruku i nogu, razbijene vilice, u vreći za spavanje vožena je na mjesto gdje je ubijena. Zvanično to još nije objavljeno, ali moguće je da se tada već bila ugušila. Ono što cijelom zločinu daje poseban pečat je činjenica da je sada u pritvoru njen otac Aleksandar.

Terete ga da je on bio taj koji je otmičarima dao ključnu informaciju da će tog jutra Vanja sama krenuti u školu, da s njom na putu do škole neće biti godinu dana mlađa sestra. Put kojim idu do škole, kroz dio centra Debar, pješice pređu za desetak minuta. Toliko je i novinarima trebalo da dođemo od škole pred petospratnicu na adresi Naum Naumovski Borče 87.

Na trećem spratu je stan u kojem je živjela s majkom Zoricom Lazarovom i sestrom. Otac Aleksandar je, kažu, iako su se roditelji rastali, često boravio u stanu na trećem spratu.

"On je nju obožavao, brinuo se za djevojčice i do njihove desete godine nije radio, pa ta priča da je on dao otmičarima informacije naprosto zvuči nevjerovatno. Međutim, dan nakon što je nestala on se navodno raspitivao jesu li kamere snimile automobil kojim je oteta", pričaju neki od stanara koji žive u susjedstvu.

Novinari Nedeljnog uvjerili su se da se ne može ući bez šifre ili da vam neko otvori vrata jer je brava automatska.

U istoj zgradi stan je, kažu, imao i Ljupčo Palevski Palčo, čovjek koji je sada glavni osumnjičeni za Vanjino ubistvo, ali i za ubistvo 74-godišnjeg frizera Pančea Žežovskog iz Velesa. On je gradio tu zgradu, na zemljištu koje je u denacionalizaciji vraćeno porodici Vanjine majke.

Osim Palevskog i još trojice otmičara, veza između dva ubistva koja su se desila u razmaku od pet dana je i “sitroen” ubijenog frizera u čijem su prtljažniku vozili Vanju do sela Brazda, udaljenom oko pola sata vožnje od Skoplja, gdje su zakopali njeno tijelo. Automobil su zapalili.

Priče o sekti Crna ruža

U 12.08 istog dana Zorica Lazarova, Vanjina majka, na Fejsbuku je objavila dramatičan status da je njena kćerka nestala. Uputila je apel javnosti i napisala da sumnja da je oteta jer se nije pojavila u školi.

Objasnila je šta je djevojčica nosila kad je otišla od kuće i na kraju ostavila telefonski broj kako bi mogli da je odmah upozore ako je neko prepozna po fotografiji. O nestanku je obaviještena policija, a otac je oko 11 sati takođe prijavio nestanak.

Zvanično, otmičari su Vanju oteli u ulazu zgrade, ugurali je u auto i odvezli. Nedoumice i dvojbe koje su novinari čuli od susjeda, taksista i novinara samo se množe, a “modus operandi” otmičara komentariše se u restoranima i kafićima.

"Ne živim u Makedoniji, ovdje sam došla na nekoliko dana. Kako je moguće da je na raskršću preko puta 24 sata bio policajac, jer je 28. novembra počinjao dvodnevni ministarski sastanak OEBS i grad je bio pun policije. Taksisti su cijelu noć bili na stajalištu i niko ništa nije video", čudi se gospođa koja je izišla iz zgrade.

"Ne, nismo ništa vidjeli! Mi radimo od 10 sati, a to je bilo ujutro oko 7.30! ", rekli su u prodavnici dušeka odmah do ulaza. Na suprotnoj je strani stomatološka ordinacija, a na vratima ima naljepnicu o 24-satnom videonadzoru.

"Djevojčica je nestala u ponedjeljak. Policajci su bili kod mene u srijedu i pitali imam li videonadzor. Međutim, pokriva samo ulaz i blagajne. Ne smije da snima ulicu, takav je zakon", predusretljivo objašnjava vlasnik prodavnice i servisa bicikla nasuprot ulaza.

"Ovo nisu čista posla. U ulici je 15 kamera i ništa nije snimljeno. Ujutro, kad je Vanja oteta, ova ulica je puna automobila, jedva može da se prođe. To jutro kad je nestala obavještenje je išlo radio-vezom putem dispečerskog centra i dobilo ju je stotinjak mojih kolega da se traži nestala djevojka. I ništa. Zašto se ne objave snimci kamera, a sigurno ih ima", pita se Danijel, skopski taksista.

Odbija da se fotografiše, reći će samo ime.

"Ne želim da imam problema, nikad ne znaš kako će ovo da se završi", kaže novinarima.

I njegov kolega Dino, koji je novinare vozio sa skopskog aerodroma, kad je čuo razlog dolaska, otkrio je:

"Moja žena je medicinska sestra u bolnici “Majka Tereza” i radila je u smeni kad su dovezli njeno tijelo. Velika je to pometnja bila. Rekla mi je da joj je vilica bila razbijena, da je bila krvava i da je imala ranu od vatrenog oružja. Niko to još ništa ne zna. Zašto se, ako su je oteli radi novca, uopšte nisu javili sa zahtjevom za otkup, pitam se. Priča se svašta, svako ima svoju verziju, ali mislim da pravu istinu zna Palčo. On je veliki manipulator", ispričao je.

Dino je novinarima ispričao jednu koja sve dovodi u vezu s vjerskom sektom.

"Priča se da je neko od njih bio dio tzv. sekte Crna ruža i da je htio da izađe, ali da je uslov da prinese neku blisku žrtvu", rekao je.

“Palevski jedini zna pravu istinu”

Tu verziju čula je iIrena Mulačka, novinarka Fokusa, koji je u posljednjem broju objavio veliki članak o ubistvu Vanje Gorčevske. Da za tu verziju znaju, potvrđuje i visoki izvor u tamošnjem MUP koji je želio da ostane neimenovan. Ali, ističe, to ipak nije smjer u kojem ide istraga.

Prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski Palčo trenutno je u zatvoru u Turskoj, gdje je pobjegao nakon zločina.

"On jedini zna pravu istinu. Već je pustio priču da je bio u vezi s majkom djevojčice", otkriva Irena Mulačka.

Fokusova redakcija nalazi se u jednoj od brojnih zgrada koje je gradio Palevski, “kontroverzni preduzetnik”, čovjek sa 100 krivičnih prijava bez dana zatvora, bivši novinar i izdavač, inženjer poljoprivrede kojeg se povezuje s tajnim službama, policijom, politikom.

On je, kažu, dio “urbane mafije” koji je svoja politička opredjeljenja mijenjao od ljevice do krajnje desnice. Od prozapadnjaka do rusofila i kao čovjek koji je imao pristup svakom premijeru, na Jutjub kanalu objavljivao je tajne policijske snimke. Osnovao je političku stranku Desna i planirao da se kandiduje na predstojećim parlamentarnim izborima koji će se održati u proljeće naredne godine.

Članovi njegove stranke i njegovi idolopoklonici su i trojica osumnjičenih za Vanjinu otmicu – Velibor Manev, Bore Videvski iz Velesa kao i Vlatko Kešišev iz Štipa, koji su završili u pritvoru nekoliko dana nakon zločina. Oni su odmah priznali da su oteli Vanju i da su to učinili po nalogu Palevskog. Rekli su da im je on prenio informaciju o Vanjinu kretanju koju je dobio od njenog oca.

Palevski je, pak, prema objavama na Fejsbuku, nakon zločina nastavio da normalno komunicira.

Nekoliko dana nakon ubistva Palčo je, pretpostavlja se, vidjevši da mu situacija izmiče kontroli, otišao prvo u Beograd, a odatle preko Bugarske u Tursku. Njegov advokat Vasko Stojkov odvezao ga je u Beograd, ali, kako je rekao, nije imao pojma šta se događa i kakva je pozadina. Navodno mu je Palevski rekao da ide na zakazani ljekarski pregled. Advokat je bio pritvoren i u četvrtak uveče, nakon što mu je isteklo 48-satno zadržavanje, pušten je.

Stefan Dimkovski vozio je Palevskog od Beograda do Sofije i potom u Tursku. Uhapšen je na graničnom prelazu kad je iz Grčke ulazio u državu. Njemu je određeno 30 dana zatvora i prijeti mu kazna od deset godina zatvora. Novinarima je dobacivao kod privođenja da nije učestvovao ni u čemu nezakonitom, ali ako ga proglase krivim, prijeti mu do deset godina zatvora. Palevski je uhapšen kad je iz Turske pokušao da pređe u Siriju.

"I prije nego su oni uhapšeni, mislim da je policija znala da je Vanja ubijena, ali to nije željela da objavi. Međutim, kad je Petar Bogoevski, čelnik stranke Makedonski koncept, objavio dok je istraga još trajala da su počinioci trojica Albanaca, da su pušteni iz MUP i da su nakon toga pobjegli na Kosovo, MUP Sjeverne Makedonije bio je prisiljen da opovrgne takvu informaciju i saopšti da su počinioci etnički Makedonci. To samo dokazuje da su već tada, iako nisu izlazili s imenima osumnjičenih, znali ko su počinioci", otkriva Irena Mulačka.

– Morali smo to da učinimo jer je to moglo da bude pogubno za međuetničke odnose – kaže sagovornik iz MUP.

Sve vrijeme, a posebno nakon Vanjinog nestanka, policija je bila pod velikim pritiskom javnosti. I još uvijek je. Hristijan Mickoski, opozicioni političar, u četvrtak je javno prozvao policiju da su napravljeni veliki propusti u istrazi i da on za to ima ozbiljne dokaze.

– Ako ima dokaze, neka ih prijavi policiji, jer je i prikrivanje dokaza krivično djelo – uzvratio mu je premijer Sjeverne Makedonije i predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Dimitar Kovačevski, koji će tu funkciju obavljati nešto više od mjesec dana jer će u januaru tom zemljom do izbora upravljati tehnička vlada.

– To su učinili neljudi i za to će morati da odgovaraju i budu najstrože kažnjeni – dodao je.

Monstrumi, neljudi, umobolnici, epiteti su od kojih se posebno ne ustežu obični građani kad ih pitamo o tome što misle o ubistvu Vanje Đorčevske, ali takvi epiteti dolaze i iz usta političara, na primjer Olivera Spasovskog, ministra unutrašnjih poslova i premijerovog stranačkog kolege, prenosi Blic.

Palevskog u Skoplju smatraju rodonačelnikom tzv. “urbane mafije” jer se njegovo ime prvi put čulo na javnoj sceni kad su se menjali urbanistički planovi za skopski Debar Malo i iz malih porodičnih kuća kad su u srcu Skoplja počele da niču zgrade. Palevski je u više navrata pokušavao da postane medijski mogul s većim ili manjim uspjehom. Nakon poraza SDSM na izborima 1998. godine uz njegovu podršku otvoren je nedjeljnik Start, kroz koji je prošlo mnoštvo novinara, “žrtava” revolucionarne čistke u NIP Nova Makedonija.

Nakon dolaska Nikole Gruevskog na čelno mjesto u državi, preselio se u Zadar, gdje je osnovao tvrtku koja je proizvodila peći na pelete. I dok uprkos brojnim prijavama u Sjevernoj Makedoniji nije proveo ni dan u zatvoru, po potjernici koju je za njim raspisala Hrvatska završio je u zatvoru.

Protiv okrivljenog Palevskog vođen je postupak u zadarskom Opštinskom sudu, a ustupio ga je samoborski Opštinski sud. Teretio se kao odgovorna osoba koja je u firrmi koju je osnovao lažno prikazala činjenice i što kao član Uprave nije zatražio otvaranje stečaja. Pravosnažno je osuđen na jedinstvenu kaznu od osam mjeseci zatvora.

Bio je nedostupan pravosuđu, pa je za njim bila raspisana potjernica i uhapšen je u Srbiji, koja ga je Hrvatskoj izručila 22. maja 2020. godine. Poslat je u zatvor u Zadru prema rješenju o određivanju zatvora od 20. marta 2015. godine, rekli su iz zadarskog Opštinskog suda.

“Turcima bi mogao da bude zanimljiv”

U 2019. godini MUP Sjeverne Makedonije prijavio ga je zbog vređanja policijskog službenika. Godinu kasnije prijavljen je zbog nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih sredstava i nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Pravosnažno je osuđen u Skoplju zbog nasilja nad vlastitom kćerkom koju je udarao bokserskim rukavicama. U posljednjem razdoblju, zgrožen “izdajama” Makedonije, započinje saradnju s radikalnim političkim strukturama s desnice i visokim crkvenim velikodostojnicima i organizuje i vodi brojne proteste i demonstracije. Protivnik je evroatlantskih integracija zemlje, a u svojim javnim istupima otvoreno se zalaže za ulazak u BRIKS i bliže odnose Makedonije i Rusije.

Stoga mnogi smatraju da je njegova krajnja željena destinacija bila Rusija ili bratska Bjelorusija. I dok traje postupak njegova izručenja, Gordan Kalajdžijev, profesor kaznenog procesnog prava sa skopskog Pravnog fakulteta, upozorava da bi Palevski mogao da iskoristi retoriku medija i javnosti, koji ga nazivaju monstrumom, da prikaže kako u Makedoniji neće imati pošteno suđenje. pa postupak izručenja može da potraje i do godine dana. Skopski tužilac Gavril Bubevski nada se da bi se on uskoro mogao da se nađe pred skopskim sudom.

"On bi mogao da bude interesantan i turskim službama zbog svojih ovdašnjih veza s policijom, ali i tajnim službama", ističe prof. Kalajdžijev.

Tužilac Bubevski za Jutarnji list otkriva da istraga još nije okončana, da je prikupljeno više od 50 snimaka nadzornih kamera koje su pratile kretanje počinilaca i da krivična prijava ima više od 100 stranica i još uvijek traje ispitivanje svjedoka.

Ključni trenutak istrage bio kada je Kiril Danevski, bivši snajperista skopskih specijalaca i načelnik skopske policije, posumnjao u iskaz Vanjinog oca. Ali, kako je policija otkrila, počinilac je još uvijek nepoznanica. I dok istraga traje, na političkoj pozornici Sjeverne Makedonije svako na svoj način tumači ovaj nezapamćen zločin.

"Ako se napravi neki propust u istrazi, to će biti katastrofa za državu i kraj institucija", upozoravaju sugovornici. I dok se čeka izručenje Palča, njegovi suučesnici već su na udaru ostalih zatvorenika.

"Dajte ih nama!", viču s prozora ćelija zatvora Šutka dok osumnjičene vode prema ćelijama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...