UZBUNA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Dodik nije jedini problem Bosne i Hercegovine, ruše je…“

- Nažalost, i bruxelleska struktura prihvaća zahtjeve Bošnjaka za unitarizaciju BiH, ali mi to nikada nećemo dopustiti, kazao je Dodik.

  • Politika

  • 12. Dec. 2023  

  • 8

Sinoć nakon sastanka u Banjoj Luci između lidera SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića nije bilo previše detalja sa sastanka, no zato smo iz teksta Zorana Krešića, medijske perjanice Čovićevog HDZ-a, saznali kako Milorad Dodik nije jedini problem u BiH.

-Posljednjih tjedana zemlja je u zastoju, a bit problema je u pokušaju realiziranja ratnih projekata. Problem je i međunarodna zajednica, koja povlađuje jednoj strani, piše Krešić, prebacujući lopticu u dvorište Trojke, nakon SNSD-ovih blokada na državnoj razini koje su zaustavile reformske procese nužne za otvaranje pregovora sa EU.

-Bez obzira na to koliko međunarodna zajednica zbog "osebujnog", pa i neprimjerenog i neprihvatljivog stila, čelnika bosanskohercegovačkih Srba Milorada Dodika predstavljala najvećim problemom ove zemlje, on je apsolutno u pravu kada tvrdi kako se unitarizam političkog Sarajeva problem jednako kao i separatizam Banje Luke, piše Krećić za Večernji list BiH.

-Pri tome ne mora biti nužno točna Dodikova dijagnoza kako Republika Srpska tek reagira na poteze bošnjačkih stranaka, no daleko je problematičnije što međunarodna administracija angažirana oko BiH ne želi uvidjeti da oba ova teško suprotstavljena politička pola drže zemlju zarobljenom i nespremnom za iskorake, kakav je i ovaj vezan uz Europsku uniju.

Kao potpuni antipod stoji politika Hrvata u Bosni i Hercegovini, koja godinama nastoji biti posrednik u prevladavanju ratnih politika i postizanju kompromisa. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na međunarodnoj konferenciji u Banjoj Luci da je samostalnost entiteta kojemu je na čelu jedini odgovor na unitarizaciju i centralizaciju BiH. Dodik je naveo da zahtjev za jačanje unitarne BiH dovodi do raseljavanja Srba i da je jedini odgovor na to i na centralizaciju BiH samostalnost RS-a.

Slovo Daytona

U obraćanju na Međunarodnoj konferenciji "Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Daytonskog sporazuma" Dodik je zahvalio sudionicima za jačanje uvjerenja da Republika Srpska nastavi politiku koju vodi.

- Međunarodna zajednica nije samo onaj dio koji se pojavljuje u BiH i pokušava govoriti nasiljem. Republika Srpska je najbolje pokazala kako se odupire rigidnim politikama u BiH - istaknuo je Dodik. On je dodao da se "u cilju centralizacije i dominacije jednog naroda forsira priča da je u BiH više od 50 posto Bošnjaka muslimana, što znači uvođenje šerijatske države, za što se zalagao i Alija Izetbegović".

- Na ovakve stvari Zapad ne reagira, kao i na činjenicu da u BiH postoje paradžemati i džamije u kojima se okupljaju radikalni islamisti - rekao je Dodik. Ponovio je da se treba vratiti slovu Daytona, a ako to nije moguće, Republika Srpska, po njegovim riječima, treba biti samostalna.

Predsjednik Republike Srpske i vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik izrazio je nadu da će europski izbori dati snagu europskoj alternativi, što bi bilo značajno u postojećim okolnostima. On je ponovio da je sloboda ključna riječ za srpski narod, a da je mnogi žele oduzeti, tako je i u slučaju Daytonskog mirovnog sporazuma, koji dio Zapada smatra prijelaznim rješenjem. Dodik je upitao čemu sve to i što je cilj, odnosno je li to unitarna BiH u kojoj bi se Srbi odrekli identiteta.

- Republika Srpska to nikada neće prihvatiti - rekao je Dodik i naglasio da ovdje žive Srbi koji govore srpskim jezikom, ali da to nisu "bosanski Srbi". - Situacija je sljedeća - da sada nema bosanskih muslimana nego Bošnjaka koje prihvaća Europa, a nas, unatoč svemu, žele nazivati "bosanskim Srbima'' - rekao je Dodik. On je podsjetio da se revizionizmom pokušala nametnuti kolektivna krivnja Srbima za stradanja u posljednjem ratu u cilju njihove sotonizacije.

- Nažalost, i bruxelleska struktura prihvaća zahtjeve Bošnjaka za unitarizaciju BiH, ali mi to nikada nećemo dopustiti, kazao je Dodik. On je naveo da je Europa u zastoju, da nema lidere ni energente.

Sve manje Hrvata

- Želimo stabilnu Europu, ali ne njezino podaništvo SAD-u - naglasio je Dodik. On je napomenuo da je "Njemačka isključivo na bošnjačkoj strani u BiH jer je mnogo muslimana koncentrirano i u toj zemlji i zato se dolazi s pričom o discipliniranju Republike Srpske, pa su poslali i čovjeka koji se predstavlja kao visoki predstavnik, iako nigdje nije potvrđen", aludirajući na Christiana Schmidta. Prema njegovim riječima, zato Republika nikada neće prihvatiti centralizaciju BiH, a jedini ispravan odgovor jest samostalnost Republike Srpske. - Zašto bi bila ispravna priča o centralizaciji BiH, a ne bi o neovisnosti Republike Srpske ako se zna da su prava za samoopredjeljenje naroda zajamčena međunarodnim konvencijama - upitao je Dodik. On je naglasio da je sve manje Hrvata u BiH jer se sve više protive priči o centralizaciji. - Srbi nemaju ambiciju niti žele sukob, ali će političkim sredstvima čuvati suverenitet Republike Srpske - rekao je Dodik. Dodik je ponovio da stranci i Bošnjaci u Ustavnom sudu BiH konstantno glasuju protiv Republike Srpske, što dovoljno govori o svemu. On je u svom obraćanju ocijenio da BiH nikada nije bila podjeljenija, zaključio je Krešić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...