BIDEN BLAGO KRITIKOVAO IZREALSKOG PREMIJERA: "Netanyahu je drag prijatelj, ali..."

“Netanyahu je dobar prijatelj, ali vjerujem da se mora promijeniti”, rekao je Biden tokom događaja koji je vodio Les Rosenberg, bivši predsjednik AIPAC-a.

  • Svijet

  • 12. Dec. 2023  

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden poručio je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da "promijeni svoju tvrdolinijašku vladu", koja je otežala međunarodnoj zajednici da nastavi podržavati Izrael u ratu protiv Hamasa.

“Ovo je najkonzervativnija vlada u historiji Izraela”, rekao je Biden tokom prikupljanja sredstava za kampanju u Washingtonu, dodajući da Netanyahuova vlada “ne želi rješenje s dvije države”, put na koji je SAD pozvao nakon izraelsko-palestinskog rata.

Biden je ranije rekao da Netanyahuova vlada uključuje neke od “najekstremnijih” članova koje je ikada vidio, ali do sada nije otišao toliko daleko da poziva na promjenu sastava izraelske koalicije.

Centristička stranka Nacionalno jedinstvo Bennyja Gantza pristala je da se pridruži vladi ubrzo nakon izbijanja rata, ali krajnje desničarske stranke Otzma Yehudit i Religiozni cionizam ostaju. Ni jedan ni drugi nemaju predstavnike u visokom ratnom kabinetu, ali frakcije zadržavaju značajan uticaj na odluke vlade.

“Netanyahu je dobar prijatelj, ali vjerujem da se mora promijeniti”, rekao je Biden tokom događaja koji je vodio Les Rosenberg, bivši predsjednik AIPAC-a.

“Počinju da gube tu podršku širom svijeta”, dodao je američki predsjednik. “Bibi treba da donese tešku odluku”…

Sinoć je Biden ponovio da je “Netanyahu drag prijatelj”, ali da se ne slaže sa njegovom politikom.

Biden je zaključio da izraelski premijer “ne može isključiti uspostavljanje palestinske države u budućnosti”.

Ranije danas, Netanyahu je ponovio kako palestinskim vlastima neće biti dopušteno da se vrate u Gazu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...