POSLAN NA GLASANJE U SKUPŠTINU: Vlada KS utvrdila Prijedlog budžeta za 2024. godinu u iznosu 1,53 milijarde KM

Prijedlog je obuhvatio sve zakonske obaveze Kantona Sarajevo, koje podrazumijevaju redovna mjesečna izdvajanja za naknade porodiljama i ostalim korisnicima socijalne zaštite, kao i naknade po osnovu prava boračke populacije, te drugih zakonskih prava.

  • Vijesti

  • 13. Dec. 2023  

  • 0

Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2024. godinu u iznosu 1,53 milijarde KM i uputila ga u skupštinsku proceduru, prenosi Fena.

Prijedlog je obuhvatio sve zakonske obaveze Kantona Sarajevo, koje podrazumijevaju redovna mjesečna izdvajanja za naknade porodiljama i ostalim korisnicima socijalne zaštite, kao i naknade po osnovu prava boračke populacije, te drugih zakonskih prava.

Planirana su sredstva za jačanje javnog prijevoza, kao i komunalne privrede, unapređenje čistoće na javnim gradskim površinama, kao i sredstva za kapacitiranje robnih rezervi.

Po prvi put iz Budžeta KS su planirana sredstava za sufinansiranje produženih boravaka u osnovnim školama. Značajna sredstva su izdvojena za rekonstrukcije škola, kupovinu udžbenika, te finansiranje Studentskog doma.

U okviru kapitalnih investicija, nastavlja se nabavka novih tramvaja, u cilju unapređenja javnog gradskog prijevoza, kao i njegovog kapacitiranja ekološki prihvatljivim vozilima.

Također se planira nabavka nove opreme pripadnicima MUP-a KS, kao i školovanje 250 novih kadeta.

Planirana su, između ostalog, sredstava za kupovinu novih sofisticiranih uređaja za javne zdravstvene ustanove, kao i finansiranje nabavke pomagala za ratne vojne invalide, a planirana je i pozicija za jačanje programa preventivne zdravstvene zaštite građana.

Za kapitalne projekte u oblasti kulture planirano je 16 miliona KM.

Prijedlogom budžeta, u odnosu na Nacrt, su povećani transferi za malu privredu i poljoprivredu, te predviđena sredstva za subvencioniranje aviolinija.

U skladu s opredjeljenjem Vlade da se zadrži i unaprijedi kadrovska struktura u obrazovanju, policiji, sektorima socijalne zaštite, kulture i sporta, te javne uprave planirana su i dodatna sredstva za plaće uposlenima u iznosu od 23 miliona KM, u skladu sa kolektivnim ugovorima i dogovorima sa sindikalnim organizacijama.

Uz Prijedlog budžeta, utvrđen je i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...