KAKO BI SE OKONČAO RAT U GAZI: Visoki zvaničnik Hamasa spomenuo mogućnost priznanja Izraela

Marzouk je ovo izjavio u intervjuu za portal Al-Monitor, napomenuvši da je priznanje Izraela zvanični stav Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

  • Svijet

  • 14. Dec. 2023  

  • 0

Visoki zvaničnik palestinske militantne grupe Hamas Mousa Abu Marzouk je izjavio da bi Hamas mogao priznati Izrael kao državu kako bi se okončala izraelska vojna ofanziva u Pojasu Gaze.

Marzouk je ovo izjavio u intervjuu za portal Al-Monitor, napomenuvši da je priznanje Izraela zvanični stav Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO). Prema njegovim riječima, Izraelci zaslužuju prava, ali ne na račun drugih.

Izraelski list Jerusalem Post piše da je Hamas, kako u arapskom svijetu, tako i šire, bio pod pritiskom zbog sukoba koji je uslijedio poslije 7. oktobra, kada je napao Izrael.

Intervju s Marzoukom je uslijedio nedugo prije nego što je Hamasov šef Ismail Haniyeh u jučerašnjem televizijskom obraćanju kazao da je obmana svaki aranžman u Gazi bez Hamasa.

"Otvoreni smo za razgovor o svim idejama ili inicijativama kojima bismo mogli okončati (izraelsku) agresiju i otvoriti vrata za dovođenje u red palestinske kuće, kako na Zapadnoj obali, tako i u Pojasu Gaze", ukazao je Haniyeh.

PLO je sporazumom iz Osla 1993. priznao Izrael, ali Hamas odbija priznati ovu državu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...