PROMJENE NA JADRANU: Makarska donijela konačnu odluku, gotovo je, nema više…

Građani smatraju da je takvo nešto trebalo napraviti i ranije, ali potez vladajućih podržavaju.

  • Ekonomija

  • 15. Dec. 2023  

  • 0

Makarska je odlučila stati na kraj betonizaciji i uništavanju ovog dalmatinskog bisera. Plan je zabraniti višestambenu izgradnju koja je velikim dijelom služila kao perjanica apartmana

Tako je izgradnja stanova postala isključivo za turizam, a sve manje za mlade obitelji koji kvadrat stana u svom gradu sebi ne mogu priušititi. Dozvolu za ovim drastičnim potezom Grad je dobio iz Zagreba, a samo je još preostalo novi prostorni plan izglasati na sjednici Gradskog vijeća sljedeću srijedu.

Udarci čekićem i građevinske dizalice i nisu neka novost na Velikom Brdu. Na toj lokaciji uskoro će niknut još jedna višestambena zgrada. A gotovo u svakoj ulici su građevinski radovi.

“Već je 40 godina tako. Nije se planski radilo, nisu se donosile prave odluke i onda o čemu dalje razgovarati”, rekao je Miroslav Pejković, Makarska.

U Makarskoj je čak 1.000 praznih stanova u kojima niko ne boravi, 10.000 je neprijavljenih kreveta u turizmu, a trenutnim prostornim planom dozvoljena je izgradnja još 10.000 stambenih jedinica, navodi se u studiji nosivosti turističkog kapaciteta.

Zbog svega će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća naći promjena prostornog plana kojom će se zabraniti višestambena gradnja i apartmanizacija.

“Iz prostornog plana maknut će se višestambene zgrade, smanjuju se koeficijenti za gradnju i na neki se način zaustavlja ovo što je do sada bilo normalno, a to je daljnja devastacija prostora”, istaknuo je Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske (SDP).

Građani smatraju da je takvo nešto trebalo napraviti i ranije, ali potez vladajućih podržavaju.

“Mislim da je odluka donesena sa zakašnjenjem, ali bolje da je donesena sada nego nikada”, kazao je jedan građanin.

A riječ podrške pri donošenju ovakve odluke dala je i struka. Postojećim prostornim planom gradnja se udvostručila te je grad tako legalno devastiran.

“Šteta koju bi postojeći plan mogao napraviti je ogromna i zato je posljedica ovih izmjena značajna za prostor, ali moram reći ipak većini nevidljive, jer one prvenstveno sprječavaju nastavak gradnje na preostaloj i to jako velikoj površini”, objasnila je Petra Jerković iz Društva arhitekata Split, podružnica Makarska.

Zabrana gradnje ne znači i momentalno obustavljanje građevinskih poslova, dozvole izdane prema dosadašnjem prostornom planu moći će se konzumirati.

“S ovim usvajanjem prostornog plana možemo očekivati da će se, s obzirom na trajanje građevinske dozvole, i dalje graditi u sljedeće tri godine”, istaknuo je Paunović

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...