BIO JE KOMANDANT 4. PJEŠADIJSKOG BATALJONA ZVORNIČKE BRIGADE: Među uhapšenima za genocid i Lazar Ristić, predsjednik Boračke organizacije Zvornik

Lazar Ristić je isto kao i Milošević bio svjedok u Hagu na suđenju takozvanoj “Srebreničkoj sedmorki” – Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragi Nikoliću, Ljubomiru Borovčaninu, Vinku Pandureviću, Radivoju Miletiću i Milanu Gveri.

  • Vijesti

  • 15. Dec. 2023  15. Dec. 2023

  • 4

Među sedmoricom uhapšenih koji se sumnjiče za genocid je i Lazar Ristić, predsjednik Boračke organizacije Zvornik, a koji je 1995. godine bio komandant 4. pješadijskog bataljona Zvorničke brigade. Kako je ranije objaviljeno, uhapšen je i Sreten Milošević, sadašnji komandant Trećeg pješadijskog puka Republike Srpske pri Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, a koji je 1995. godine bio pomoćnik komandanta Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske za logistiku, prenosi N1.

Lazar Ristić je isto kao i Milošević bio svjedok u Hagu na suđenju takozvanoj “Srebreničkoj sedmorki” – Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragi Nikoliću, Ljubomiru Borovčaninu, Vinku Pandureviću, Radivoju Miletiću i Milanu Gveri.

Tokom suđenja je navedeno da su Ristićevi vojnici učestvovali u strijeljanju blizu hiljadu zarobljenih Srebreničana u Orahovicu.

On je tada svjedočio da su ga o streljanjima obavijestili vojnici koje je tamo poslao te da su mu rekli “da ih tjeraju da streljaju”, a da ih je on odmah povukao i pustio kućama.

“Vjerovatno bih drugačije postupio da sam znao za šta su potrebni moji vojnici”, rekao je tada Ristić.

Ristić je tada kao svjedok odbrane “Srebreničkoj sedmorki”, koja je kasnije i osuđena, izjavio da je bio šokiran “načinom na koji je to rađeno”, ali i istakao da to “nije bilo u njegovom domenu”, i da je on “gledao svoj dio posla i nije u tome učestvovao”.

Podsjetimo, danas je uhapšeno sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo genocid u vezi sa krivičnim djelima „Individualna i komandna odgovornost“ i „Pomaganje“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Kako je potvrđeno za N1, osumnjičeni su nekadašnji zapovjednici i pripadnici Zvorničke brigade VRS, a koji se dovode u vezu sa strijeljanjem i ubistvima blizu 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Strijeljanje i ubistva su se desila na lokalitetu Orahovcu, a nakon pada zaštićene zone Srebrenica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...