PREDSJEDNICA KOSOVA VJOSA OSMANI: "Srbija neće odustati od svojih mračnih planova"

Za predsjednicu Kosova napad srpske paravojne formacije na policiju Kosova također je “pokazatelj da Srbiju i njene čelnike ne zanima ni trajni mir, ni dobrosusjedski odnosi, ni završetak dijaloga s Kosovom”, prenosi Fena, pozivajući se na Reporteri.

  • Regija

  • 15. Dec. 2023  

  • 0

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u petak da Srbija neće odustati od mračnih planova protiv Kosova te da je teroristički napad u selu Banjska krajem septembra bio samo upozorenje, prenosi Al Jazeera.

“Nažalost, današnja politika srbijanskog predsjednika [Aleksandra] Vučića je jučerašnja politika [Slobodana] Miloševića. Hegemonističkim ambicijama nije kraj. Banjska je bila samo upozorenje i Srbija neće odustati od svojih mračnih planova”, u kazala je ona u godišnjem govoru u Skupštini Kosova.

Za predsjednicu Kosova napad srpske paravojne formacije na policiju Kosova također je “pokazatelj da Srbiju i njene čelnike ne zanima ni trajni mir, ni dobrosusjedski odnosi, ni završetak dijaloga s Kosovom”, prenosi Fena, pozivajući se na Reporteri.

Prema njenim riječima, teroristička i paravojna grupa, koju je finansirala i obučila Srbija, izvršila je agresiju na Kosovo s jasnim planom pripajanja sjevera Kosova i izazivanja destabilizacije u cijeloj regiji.

“U takvim situacijama ne smije biti stranačkih i ideoloških podjela, treba postojati jedinstvo bez razlike. Premali smo da bismo bili razdvojeni. Moramo biti zajedno pred Srbijom”, rekla je ona pred zastupnicima.

Napad na sjeveru Kosova

Napetosti u odnosima Kosova i Srbije porasle su nakon upada oko 30 pripadnika srpske paravojne formacije u selo Banjska, na sjeveru Kosova.

Napadači su se zabarikadirali u pravoslavni samostan, a u pucnjavi koja je uslijedila ubijeni su pripadnik policaje Kosova te trojica srpskih napadača.

Vlasti Kosova su za taj napad optužile Srbiju i Vučića, dok službeni Beograd negira umiješanost u taj događaj.

Čelnici Evropske unije izrazili su zabrinutost sigurnosnom situacijom na sjeveru Kosova te su pozvali Srbiju da u potpunosti sarađuje u istrazi i osigura da se odgovorni za napad u Banjskoj izvedu pred lice pravde.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...