REUF BAJROVIĆ UPOZORAVA: "Evropski put se koristi da se dio državnosti BiH uništi. Izborni zakon je sljedeći na redu!" (VIDEO)

"Davanjem mjesta Čoviću u Predsjedništvu BiH znači da je upitna stolica BiH u UN-u", istakao je Bajrović.

  • Politika

  • 15. Dec. 2023  

  • 9

O evropskom putu BiH ali i drugim brojnim temema večeras je u programu televizije Hayat govorio ički analitičar Reuf Bajrović. Kazao je da je EU stavila BiH iza Srbije kada je u pitanju evropski proces.

"Rangirani smo na začelju, s Kosovom. EU ne želi te zemlje u članstvu. Saučestvovali su u genocidu protiv nas i dali su nam obećanje. To obećanje je zadnjih 20 godina. Stvoren je prostor zapadnog Balkana. Stvara se nova grupacija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija, koju će gurati ispred BiH. Nameće se da BiH nikada neće ući u EU. Volio bih da griješim i niko sretniji neće biti od mene ako bude tako. Mislim da je istina da BiH nema evropsku perspektivu, mislim da se to koristi da se dio državnosti BiH uništi", smatra Bajrović.

Kazao je da na rješenje koje HDZ traži niko ni u Dejtonu nije smio pristati.

"Dobra vijest je da kada Čović kaže da je optimističan, od toga nema ništa. Kada šuti, onda treba biti zabrinut. Moldavija i Ukrajina su po svakom osnovu iza BiH. Značajan dio njihove teritorije kontrolišu Rusi. Čović sarađuje s ljudima iz Zagreba, Sattler je ovdje njihov ključni igrač, Izborni zakon je sljedeći na redu. Trojka je kao borac u ringu koji je jako umoran. Ključno je pitanje da li će ta koalicija imati hrabrosti da izglasa novi Izborni zakon ili dati Vukoju. Trojka traži podršku drugih stranaka", dodao je Bajrović.

Kaže da je Trojka shvatila da Vukoju ne može isporučiti HDZ-u bez kršenja zakona.

"Valja hodati ulicom, valja sresti komšiju… Pitanje evropskih integracija BiH je priča koja nema nikakvog osnova", naveo je Bajrović.

Kazao je da je EU Trojki obećala kandidatski status za BiH kao nagradu što su uvukli Dodika i Čovića u vlast.

"Trojka će morati odabrati na koji način želi biti zapamćena. U poziciji su da će ih Dodik i Čović izbaciti iz vlasti, ako im ne isporuče ono što žele, pogotovo Čović. A Brisel je brutalno izvarao Trojku. Šef Delegacije EU Johann Sattler je Čovića i Dodika ostavio u vlasti", rekao je Bajrović.  

Smatra kako nade daje to što postoji kritična masa ljudi u BiH koja shvata da je država važnija i od EU i od NATO-a i od Vijeća Evrope. Da je važno da imamo državu i da je čuvamo te da se ne smiju praviti kompromisi na štetu države.

"Davanjem mjesta Čoviću u Predsjedništvu BiH znači da je upitna stolica BiH u UN-u", istakao je Bajrović.

Smatra i da je proces protiv Dodika farsa.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...