SRBIJA NEĆE MOĆI IZBJEĆI ULAZAK KOSOVA U MEĐUNARODNE INSTITUCIJE: "Kasno je za mijenjanje Aneksa"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da ne misli da je moguće da Ohridski sporazum u cjelini postane dio poglavlja 35, jer bi Unija na taj način zatvorila vrata za Srbiju.

  • Regija

  • 16. Dec. 2023  

  • 2

Dragoslav Rašeta iz Novog trećeg puta i Nemanja Todorović Štiplija i EWB, povodom najave evropskih zvaničnika da će svi pregovori i sporazumi Beograda i Prištine, uključujući i Aneks Ohridskog sporazuma u kojem se govori o pristupanju Kosova međunarodnim organizacijama, biti unijeti u pregovaračko Poglavlje 35 Srbije sa EU, slažu se da je to jasan signal evropskih zvaničnika, i da obje strane moraju da ispune ono što su obećale, piše N1 Srbija.

"Mislim da vlasti Srbije treba da nauče da te riječi izgovorene prema EU treba da poštuju. Ako su u martu prihvatili sporazum i Aneks sporazuma da će to biti unijeto u Poglavlje 35… Ovo ponašanje vidim isključivo za unutrašnju upotrebu", navodi Štiplija.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da ne misli da je moguće da Ohridski sporazum u cjelini postane dio poglavlja 35, jer bi Unija na taj način zatvorila vrata za Srbiju.

"Ne mislim da je moguće da (Ohridski sporazum) u cjelini bude dio pregovaračkog poglavlja 35, jer bi to zatvorilo vrata za Srbiju. Ako stavite da je članstvo Kosova u UN deo tog poglavlja, onda je jasno da ne želite Srbiju… Ne vjerujem da je to moguće i ne vjerujem da će takvu odluku donijeti", kazao je Vučić.

Rašeta ocjenjuje da se samo de fakto priznanje Kosova ne traži od Srbije, „ali u Aneksu se govori o pristupanju Kosova međunarodnim organizacijama, to je nažalost kasno da se promijeni“.

"Neće moći da se izbjegavaju neke odredbe, poput pristupanja Kosova međunarodnim organizacijama. Vidjećemo koja će biti strategija srpskih vlasti poslije izbora, da li će se mijenjati", navodi Rašeta.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti saglasili su se 27. februara u Briselu o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa, a 18. marta u Ohridu i o Implementacionom aneksu tog dokumenta. U tim dokumentima se navodi da oni postaju sastavni dio pregovaračkog okvira u procesu pristupanja EU i da nepoštovanje obaveza koje proističu iz njega može imati direktne negativne posljedice na evropski put svake od strana.

"Strane primaju k znanju da će Sporazum i Implementacioni aneks postati sastavni dijelovi procesa pridruživanja Kosova i Srbije Evropskoj uniji. Strane prihvataju da će EU odmah po usvajanju Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmjene mjerila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju podjednako će odražavati nove obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa", navodi se u Implementacionom aneksu usaglašenom u Ohridu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...