SUD BiH: Danas ročište za uhapšene bivše pripadnike Zvorničke brigade VRS, osumnjičeni su za genocid

Osumnjičeni su nekadašnji zapovjednici i pripadnici Zvorničke brigade VRS-a, a koji se dovode u vezu sa strijeljanjem i ubistvima blizu 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti.

  • Vijesti

  • 16. Dec. 2023  

  • 0

U Sudu Bosne i Hercegovine danas bi trebalo biti održano ročište za šest uhapšenih bivših pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, osumnjičenih za genocid na području Orahovca.

Sinoć je završeno ročište za osumnjičenog Sretena Miloševića, koji je bio zamjenik komandanta za logistiku, piše N1.

Tužilaštvo smatra kako postoji opasnost od bjekstva jer ima i državljanstvo Srbije, stoga traže određivanje pritvora, dok je odbrana predložila samo mjere zabrane. Tužilaštvo smatra kako je istraga u vrlo osjetljivoj fazi. Za Miloševića kažu da je bio treći rangirani oficir u Zvorničkoj brigadi, da ima veliki utjecaj, te svjedoci iz Zvornika i okoline mogu biti pod velikim pritiskom.

Među sedmoricom uhapšenih koji se sumnjiče za genocid je i Lazar Ristić, bivši predsjednik Boračke organizacije Zvornik, a koji je 1995. godine bio komandant 4. pješadijskog bataljona Zvorničke brigade.

Podsjetimo, pripadnici SIPA-e na području Zvornika jučer su uhapsili sedam osoba zbog krivičnog djela genocid.

Osumnjičeni su nekadašnji zapovjednici i pripadnici Zvorničke brigade VRS-a, a koji se dovode u vezu sa strijeljanjem i ubistvima blizu 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Strijeljanje i ubistva su se desila na lokalitetu Orahovac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...