NAKON IZBORA U NIZOZEMSKOJ GEERT WILDERS PORUČIO: "Građani muslimanske vjere nemaju se čega bojati"

Pobjeda PVV-a na izborima, sa 37 mjesta u parlamentu od ukupno 150, dovela je Wildersa u centar političkog života nakon godina u kojima se s njim niko nije želio dogovoriti na nacionalno nivou. Danas ga podržava oko 2,5 miliona Nizozemaca, 23,5% od nešto više od 10 miliona onih koji su glasali na posljednjim općim izborima

  • Evropa

  • 16. Dec. 2023  

  • 2

Sklapanje desničarske vladajuće koalicije u Nizozemskoj ušlo je u novu fazu u kojoj se očekuje da vlast preuzme islamofobni i euroskeptični Geert Wilders, pobjednika izbora 22. novembra sa svojom Strankom za slobodu (PVV). Zasada postoje tri kandidata koji će se pokušati dogovoriti sa Wildersom: liberali (VVD), Novi društveni ugovor (NSC) i Seljačko-građanski pokret (BBB). Međutim, prije pregovora o suštinskim pitanjima, Wilders ih mora uvjeriti da je predan odbrani vladavine prava i poštovanja Ustava, prenosi Stav.ba.

Ove srijede, tokom parlamentarne rasprave posvećene analizi rezultata izbora, Wilders je uvjeravao zastupnike da planira "vladati za sve Nizozemce" te da se "građani muslimanske vjere nemaju čega bojati". Ipak, zastupnici žele dodatna garancije i, u načelu, četiri stranke imaju rok do februara da se dogovore. Ostvari li se to, tada bi Nizozemska dobila vlast u kojoj bi prevladavala ekstremna desnica.

Pobjeda PVV-a na izborima, sa 37 mjesta u parlamentu od ukupno 150, dovela je Wildersa u centar političkog života nakon godina u kojima se s njim niko nije želio dogovoriti na nacionalnom nivou. Danas ga podržava oko 2,5 miliona Nizozemaca, 23,5% od nešto više od 10 miliona onih koji su glasali na posljednjim općim izborima.

Strah mnogih stranaka u Domu je da vlada s Wildersom ugrožava temeljna prava: izborni program PVV-a uključuje zabranu Kur'ana i zatvaranje muslimanskih škola i džamija. “Jedno je biti u opoziciji, a drugo vladati; niko nas se ne bi trebao bojati”, izjavio je taj desničar u Parlamentu. Također je upozorio da je izborni rezultat jasan: "Glasači su masovno odlučili staviti Nizozemce na prvo mjesto, za manje azila i useljavanja i više novca u svojim džepovima."

Wilders je priznao da želi biti premijer "svih Nizozemaca koji slijede pravila bez razlike vjere ili ideologije". Naravno, trebalo bi biti moguće, po njegovom mišljenju, “oduzimanje državljanstva osobama s dvojnim državljanstvom koje počine teško krivično djelo”.

Socijaldemokrata Ronald Plasterk, koji je bio ministar unutrašnjih poslova u nekoliko vlada bivšeg premkijera Ruttea (između 2012. i 2017.), predstavio je izvještaj parlamentu u kojem zaključuje da bi trebalo biti moguće formirati izvršnu vlast između četiri stranke. "Na kraju dana, mi moramo upravljati zemljom, iako to neće biti lako", rekao je.

U kampanji je Wilders ublažio neke od svojih najekstremnijih proklamacija i govorio: “Odbacivanje islama je u našem DNK, ali više nije prioritet.” Odgovarajući na pitanja ostalih zastupnika o svojoj historiji sukoba sa milionima Nizozemaca muslimana, ponovio je da je "čovjek od riječi" te dodao: "Upravljat ću bez pravljenja razlika."

Frans Timmermans, čelnik socijaldemokrata (PvdA) i bivši potpredsjednik Evropske komisije, odgovorio je kinematografskom aluzijom, usporedivši ga s Bruceom, morskim psom iz Pixarovog filma U potrazi za Nemom, kako bi pokazao da ne vjeruje da je Wildersova umjerenost istinska. "Bruce kaže da je vegetarijanac, ali čim primijeti krv, pojede žrtvu ", rekao je.

Pieter Omtzigt, bivši demokršćanin i čelnik Novog društvenog ugovora, je do sada oklijevao sarađivati s ekstremnom desnicom i on sumnja u Wldersovu iskrenost. "Ako doista namjeravamo izbrisati temeljna prava poput slobode vjeroispovijesti ili izražavanja iz Ustava - koja bi i dalje bila uključena u međunarodne ugovore - morali bismo napustiti Evropsku uniju i Vijeće Evrope", rekao je.

Ostaje još razjasniti stav liberala iz VVD-a, njihova nova čelnica Dilan Yesilgöz tvrdi da će biti odgovorni i da će učestvovati u pregovorima o novoj vladi. Tako da bi do februare sve nedoumice trebale biti otklonjene jer za takvu vlast postoji većina u Parlamentu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...