OPASNE IZBORNE MALVERZACIJE: Otkud na Kosovu 30.000 birača više nego 2022?

Nije poznat tačan broj Srba koji žive na Kosovu jer se popis stanovništva 2011. godine nije održao na sjeveru dok su ga Srbi južno od Ibra uglavnom bojkotovali. Na osnovu podataka nevladinih organizacija i lokalnih samouprava, procjenjuje se da na Kosovu živi oko 100.000 Srba.

  • Regija

  • 17. Dec. 2023  

  • 0

Odakle posijle svih dešavanja na Kosovu toliko povećanje, nije zvanično objašnjeno.

Srbi sa Kosova glasaju u "pograničnim" gradovima, Kuršumliji, Raškoj, Tutinu i Vranju, jer Vlada Kosova nije dozvolila otvaranje biračkih mjesta u srpskim sredinama na Kosovu. Može samo da se pretpostavi da se radi o interno raseljenim licima čije je prebivalište na Kosovu i Metohiji, ali koji glasaju po mjestu boravišta u opštinama u centralnoj Srbiji, piše beogradski portal Direktno.rs.

Izborni dan u Srbiji protekao je manje više neregularno, jer, vlasti kontrolom medija i kupovinom glasova sve već unaprijed pripreme. Ciniku bi napamet pala rečenica koja se pripisuje Marku Tvenu: "Da se na izborima nešto mijenja, ne bi nas pustili da glasamo".

Brojne nepravilnosti na biračkim mjestima, dupli glasački spiskovi, takozvani bugarski vozovi, direktna kupovina glasova za 3.000 dinara i uznemiravanje građana - obilježili su ovaj izborni dan.

Birališta su otvorena od 7.00 sati, a građani su do sada prijavili na desetine nepravilnosti širom Srbije. Ovo su samo neke od njih. Naime, možda najteže kršenje se tiče Kosova.

Tačnije, Zakonski rok u kome je Republička izborna komisija trebalo da zaključi birački spisak istekao je u četvrtak. Na ovim izborima u odnosu na prošlogodišnje glasat će skoro 30.000 birača više sa Kosova. Odakle poslije svih dešavanja na Kosovu toliko povećanje, nije zvanično objašnjeno. Srbi sa Kosova glasaju u "pograničnim" gradovima, Kuršumliji, Raškoj, Tutinu i Vranju, jer takozvana Vlada Kosova nije dozvolila otvaranje biračkih mjesta u srpskim sredinama na Kosovu.

Dok je na prošlim izborima u aprilu glasačko pravo imalo 93.500 građana u opštinama na Kosovu, presjek Ministarstva za državnu upravu od 23. oktobra 2023. godine pokazuje skoro 30.000 birača više, odnosno 122.300. Može samo da se pretpostavi da se radi o interno raseljenim licima čije je prebivalište na Kosovu, ali koji glasaju po mjestu boravišta u opštinama u centralnoj Srbiji.

Srbi sa Kosova glasat će samo na parlamentarnim izborima u Srbiji. Lokalni izbori u srpskom sistemu za opštine na Kosovu se ne organizuju, kako Vlada Srbije imenuje predsjednike Privremenih organa.

Nije poznat tačan broj Srba koji žive na Kosovu jer se popis stanovništva 2011. godine nije održao na sjeveru dok su ga Srbi južno od Ibra uglavnom bojkotovali. Na osnovu podataka nevladinih organizacija i lokalnih samouprava, procjenjuje se da na Kosovu živi oko 100.000 Srba.

Civilni sektor posljednjih godina ukazuje i na odlazak zbog čestih političkih kriza, loše ekonomsko-socijalne situacije i nedostatka perspektive.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...