AMERIČKI MEDIJ O OTVARANJU PREGOVORA ZA UKRAJINU: "Evo kako Orban ucjenjuje ostatak Evrope"

Evropska komisija objavila je da oslobađa više od 10 milijardi dolara za Mađarsku koje je bila zamrznula u novom pokušaju da natjera zemlje članice da se pridržavaju demokratskih principa. Mnogi to vide kao popuštanje ucjenama.

  • Evropa

  • 17. Dec. 2023  

  • 0

Evropska unija je u četvrtak pristala da otvori pregovore o članstvu s Ukrajinom, što je važan znak podrške u trenutku kada je napredak na bojnom polju zastao, i kada je postalo upitno opredjeljenje SAD-a za nastavak pružanja finansijske podrške Ukrajini.

Članstvo u Evropskoj uniji još je daleko, ali je ovo ipak historijski trenutak za Ukrajinu, koja je godinama pokušavala da se pridruži bloku - da se približi svojim saveznicima u Evropi, ojača ekonomiju i da svojim građanima pravo da žive, rade i slobodno putuju po Starom kontinentu, pišpe The Washington Post, prenosi Stav.ba.

“Historiju prave oni koji se ne umore od borbe za slobodu”, napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u slavljeničkoj objavi na društvenoj mreži X. Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel nazvao je tu odluku “veoma moćnim političkim signalom”.

Međutim, nakon višesatnog razmatranja, E.U. lideri nisu uspjeli da se dogovore oko fonda od otprilike 50 milijardi dolara za Ukrajinu, čime su ponovo u prvi plan došle podjele unutar Unije 27 zemalja i ponovljeno pitanje hoće li saveznici zaista stajati uz Kijev "koliko god je potrebno".

Do dogovora o pregovorima o članstvu došlo je nakon sedmica otpora mađarskog premijera Viktora Orbana, koji održava prijateljske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i koji je zaustavio odluke EU koje su nepovoljne za Moskvu.

"Čini se da je Orban ohrabren političkim zastojem oko daljnjeg finansiranja Ukrajine u Washingtonu i neuspjelom ukrajinskom kontraofanzivom", napisala je Alissa de Carbonnel, zamjenica direktora programa za Evropu i centralnu Aziju u Međunarodnoj kriznoj grupi.

Uoči samita, Evropska komisija objavila je da oslobađa više od 10 milijardi dolara za Mađarsku koje je zamrznula u novom pokušaju da natjera zemlje članice da se pridržavaju demokratskih principa. Komisija je u srijedu saopćila da je Mađarska sada ispunila uvjete vezane za nezavisnost pravosuđa.

Neki vjeruju da je sam „tajming“ bio slučajnost, dok su drugi to vidjeli kao popuštanje ucjeni. U intervjuu za Bloomberg News ove sedmice, glavni Orbanov politički savjetnik je sugerirao da Mađarska zaista pregovara i da bi deblokada više novca mogla potaknuti Mađarsku da promijeni stav o Ukrajini.

Na kraju, Mađarska nije stala na put odluci o članstvu Ukrajine, za koju je bilo potrebno jednoglasnost. Orban je napustio prostoriju, prepustivši odluku ostalim 26 lidera. Želio je da izbjegne učešće u „potpuno besmislenoj, iracionalnoj i pogrešnoj odluci“, rekao je u videu objavljenom na X. „Mađarska ne želi da učestvuje u ovoj lošoj odluci, i iz tog razloga, Mađarska nije učestvovala u odluci danas”, rekao je on. Orban je kasnije objavio da je stavio veto na više novca za Ukrajinu.

Lideri su se također složili u četvrtak da otvore pregovore o pridruživanju sa Moldavijom, susjedom Ukrajine koja je na sličan način nastojala ojačati veze s blokom jer je pod pritiskom Rusije.

Posljednjih sedmica, ukrajinski zvaničnici i diplomate očajnički su pokušavali dobiti podršku i u Sjedinjenim Državama i Evropi. Delegacija visokih ukrajinskih zvaničnika posjetila je Washington ove sedmice kako bi zamolila tamošnje zakonodavce za više sredstava, ali nisu imali rezultata, jer su  republikanci u Senatu još jednom blokirali predloženi paket pomoći.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...