NAPETO NA ISTOKU: Sjeverna Koreja ispalila interkontinentalnu balističku raketu, pala je u…

Sjeverna Koreja prethodne rakete ispaljivala je s međunarodnog aerodroma kod Pyongyanga.

  • Svijet

  • 18. Dec. 2023  

  • 1

Sjeverna Koreja ispalila je balističku raketu, izvijestila je južnokorejska vojska, a japanski dužnosnik izjavio je da se radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi (ICBM) koja ima domet veći od 15.000 kilometara.

To je drugo lansiranje rakete za manje od 12 sati, a ispaljena je s područja u blizini glavnoga grada Pyongyanga prema moru uz istočnu obalu Sjeverne Koreje i letio je oko 1.000 kilometara, saopćio je glavni stožer južnokorejske vojske. Podaci o dometu rakete nisu bili odmah dostupni.

Japansko ministarstvo odbrane izvijestilo je da je raketa pala u more zapadno od otoka Hokkaida oko jedan sat poslije lansiranja. Zamjenik ministra odbrane Shingo Miyake novinarima je izjavio da je riječ o raketi klase ICBM koja ima domet veći od 15.000 kilometara i može doseći bilo koje mjesto u SAD-u, dodajući da je projektil letio oko 73 minute.

Sjeverna Koreja prethodne rakete ispaljivala je s međunarodnog aerodroma kod Pyongyanga.

Zadnje lansiranje rakete uslijedilo je nakon lansiranja balističke rakete kratkog dometa u nedjelju, koja je letjela oko 570 kilometara od područja u blizini Pyongyanga i pala u okean.

Nakon lansiranja Sjeverna Koreja izdala je saopćenje u kojemu osuđuje SAD za orkestriranje "uvoda u nuklerani rat", uključujući i dolazak podmornice na nuklearni pogon u Južnu Koreju u nedjelju.

Sjedinjene Države osudile su sjevernokorejsko lansiranje raketa, a glasnogovornik State Departmenta rekao je da predstavljaju prijetnju susjednim državama. "Ova lansiranja, kao i druga lansiranja balističkih projektila koje je Pjongjang izveo ove godine, krše više rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", rekao je glasnogovornik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...