DRAMA NA ISTOKU: Sjeverna Koreja ispalila nepoznate krstareće rakete prema Japanskom moru, vojska u pripravnosti…

Pjongjang je pojačao testiranja vojne opreme, ispitujući posebno onu koju opisuje kao "podmorski nuklearni sistem naoružanja" i hipersonične balističke rakete na čvrsto gorivo.

  • Svijet

  • 14. Feb. 2024  

Koreja ispalila je u srijedu nekoliko krstarećih raketa prema Japanskom moru, objavila je južnokorejska vojska, a riječ je o još jednom u nizu testiranja oružja koje je Pjongjang proveo ove godine.

"Naša je vojska primijetila nekoliko nepoznatih krstarećih raketa u vodama sjeveroistočno od Wonsana danas u 9 sati, a južnokorejske i američke službe pokrenule su detaljnu analizu", saopćio je stožer južnokorejske vojske.

U saopćenju se dodaje da će južnokorejska vojska "pojačati promatranje i nadzor" i "pobliže nadzirati sve znakove dodatne aktivnosti Sjeverne Koreje".

U ponedjeljak je Pjongjang objavio da je testirao novi kontrolni sistem višestrukog raketnog lansera kojim namjerava znatno ojačati svoje odbrambene kapacitete.

Sjeverna Koreja, koja ima nuklearno oružje, proglasila je ove godine Južnu Koreju svojim "glavnim neprijateljem", zatvorila agencije posvećene ponovnom ujedinjenju i prijeti ratom za svaki ulazak u teritorij.

Pjongjang je pojačao testiranja vojne opreme, ispitujući posebno onu koju opisuje kao "podmorski nuklearni sistem naoružanja" i hipersonične balističke rakete na čvrsto gorivo.

Sjevernokorejska vojska ove je godine lansirala niz krstarećih raketa, oružje za koje analitičari pretpostavljaju da bi ga mogla poslati Rusiji koja će ga koristiti za rat u Ukrajini.

Pjongjang i Moskva posljednjih su mjeseci učvrstili svoje veze, Kim Jong Un, koji rijetko putuje, ljetos je posjetio Rusiju i sastao se s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Južna Koreja i Sjedinjene Države tvrde da Sjeverna Koreja, unatoč sankcijama UN-a, šalje Rusiji oružje, možda u zamjenu za tehničku pomoć za program špijunskih satelita.

Za razliku od testiranja balističkih raketa, sadašnje sankcije koje je UN nametnuo Pjongjangu ne brane testiranja krstarećih raketa.

Vezane vijesti

trenutak ...