IZGUBLJENI SPOROVI RiTe UGLJEVIK: Konačan račun 260 miliona KM; Ovaj iznos je rezultat...

Početno stanje na dan 1. januar 2023. godine u finansijskim izvještajima preduzeća Rudnik i termoelektrana Ugljevik mora se korigirati za 259,2 miliona KM, a dodatnih 2,86 miliona KM na ime zateznih kamata treba se knjižiti na teret finansijskih rashoda tekućeg perioda.

  • Ekonomija

  • 18. Dec. 2023  18. Dec. 2023

  • 0

Ovo je rezultat izgubljenih sporova preduzeća RiTe Ugljevik protiv Elektrogospodarstva Slovenije, razvoj in inženjering Maribor.

Preduzeće nije znalo kako knjižiti štetu te je zatražilo mišljenje od Ministarstva finansija RS-a za evidentiranje nastale promjene, prenosi Indikator.

Nakon dobijenog mišljenja preduzeće mora donijeti odluku o korekciji početnog stanja u finansijskim izvještajima za 2023. godinu u koloni prethodna godina s obzirom na posljedice dvije odluke Arbitražnog vijeća iz Beograda.

Tako se iznos glavnog duga od 131,0 milion KM (odnosno 67 mil eura) na ime nadoknade štete za neisporučenu električnu energiju proizvedenu na pragu TE Ugljevik počev od 12.6.2011. godine zaključno sa 31.12.2021 godine treba evidentirati na teret akumulirane dobiti do iznosa akumulirane dobiti, odnosno do 65,66 miliona KM, a razlika u iznosu od 65,38 mil KM na teret akumuliranog gubitka iz prethodnog perioda prikazati u koloni "prethodna godina".

Pripadajuće kamate u iznosu od 14,35 mil KM za 2022. godinu potrebno je prikazati u bilansu uspjeha, a iznos kamata koji pripada za 2023. godinu u iznosu od 2,86 mil KM na teret finansijskih rashoda.

Iznos kamate obračunate na štetu koju je tužilac pretrpio u iznosu od 113,83 miliona KM (odnosno 58,2 mil eura) kompanija treba evidentirati na teret akumuliranog gubitka iz prethodnog perioda i prikazati u bilansu stanja u koloni "prethodna godina".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...