Vijesti
GRADSKO VIJEĆE ODLUČILO: Samir Avdić novi gradonačelnik Sarajeva
Prije 8 min0
(...) ukusni bez puno kompliciranja.
Gastro
19. Dec. 2023 19. Dec. 2023
0
Tijesto:
4 žumanca
170 gr putera
100 gr šećera
250 gr oštrog brašna
50 gr kakaa
1 kašika kisele pavlake
1 kesica praška za pecivo
1 naribana korica limuna
Punjenje:
4 jogurta
2 kisele pavlake
250 gr šećera
4 kašike oštrog brašna
1 kesica vanilin šećera
4 bjelanca
Priprema:
1. Pripremite smjesu
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, kakaom i puterom narezanim na listiće i sve dobro sjedinite. Potom u smjesu dodajte šećer, žumance, kiselu pavlaku i limunovu koricu te sve zajedno zamijesite.
Tijesto podijelite na dva dijela, jedan stavite u zamrzivač (na 30-ak min), a drugi u hladnjak da se rashladi dok napravite smjesu za punjenje.
2. Pripremite punjenje od sira
U jednoj posudi mikserom napravite snijeg od bjelanaca, a u drugoj jogurt, pavlaku, šećer i vanilin šećer pomiješajte, pa dodajte brašno (ne miksati).
Nakon što izmiješate sve sastojke, lagano (također bez miksanja kako smjesa ne bi izgubila mjehuriće zraka) umiješajte snijeg od bjelanaca da se sjedini s filom.
3. Pripremite kolač za pečenje
Dio tijesta koji je bio u frižideru razvaljajte u veličinu posude za pečenje koju koristite, dimenzija otprilike 30 x 40 centimetara ili promjera oko 24 centimetra ako se radi o kalupu za tortu. Stavite tijesto peći na 10 do 15 minuta na 180 stepeni.
Potom iz rerne izvadite i na polupečeno tijesto stavite punjenje od jogurta i pavlake, te na vrh naribajte drugu polovicu tijesta koje ste ranije stavili u zamrzivač.
Sve zajedno stavite peći oko 40 minuta na 180 do 200 stepeni, ovisno o rerni. Dobro ohladite prije rezanja jer će kolač dok je topao još uvijek u sredini biti malo drhtav, ali tako treba biti.
Prijatno!:)
Vijesti
GRADSKO VIJEĆE ODLUČILO: Samir Avdić novi gradonačelnik Sarajeva
Prije 8 min0
Estrada
"POLA MILIONA MALOUMNIH IDIOTA URLALO FAŠISTIČKE PAROLE": Vlatka Pokos osula paljbu po Hrvatima zbog Thompsona
Prije 12 min0
Ekonomija
IMA SE, MOŽE SE: U Bosni i Hercegovini raste broj novoregistriranih vozila, najviše je...
Prije 17 min0
Svijet
AH, TA SLOVENKA: Novinari pitali Donalda Trumpa je li prva dama utjecala na njegovu odluku, pogledajte šta je odgovorio...
Prije 27 min0
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Poklanjamo recept za domaću paštetu od piletine, sve što vam je potrebno sigurno već imate u kući...
14. Jul. 20250
Gastro
OVA SALATA JE SVE, SAMO NIJE DOSADNA: Zove se "Coleslaw" i prepuna je svježih, živahnih okusa koji će razbuditi...
14. Jul. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINSTVA: Napravite originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
15. Jul. 20250
Gastro
IDEALNA KOMBINACIJA: Lagana ljetna večera od samo tri sastojka, uživajte u svakom zalogaju
Prije 19h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.