ŠEF HAMASA DOŠAO U KAIRO: "U toku su intenzivni pregovori o razmjeni talaca za palestinske zatvorenike"

Prema medijskom izvještaju, Izrael je ponudio prekid vatre u Gazi na najmanje sedam dana u sklopu pregovora o puštanju na slobodu dodatnih talaca iz enklave, podsjeća agencija dpa.

  • Svijet

  • 20. Dec. 2023  

  • 0

Šef Hamasa Ismail Hanija stigao je u srijedu u Kairo, objavila je palestinska islamistička organizacija, a upućeni izvor potvrdio je za Reuters da su u toku intenzivni pregovori o razmjeni talaca za palestinske zatvorenike između Izraela i Hamasa uz posredovanje Katara i Egipta, prenosi Hina.

Prema medijskom izvještaju, Izrael je ponudio prekid vatre u Gazi na najmanje sedam dana u sklopu pregovora o puštanju na slobodu dodatnih talaca iz enklave, podsjeća agencija dpa.

Hanija koji živi u Kataru, stigao je "u egipatsku prijestolnicu na razgovore s egipatskih dužnosnicima o razvoju cionističke agresije u Pojasu Gaze i brojnim drugim pitanjima", stoji u priopćenju koje citira agencija AFP.

I Hamas i Izrael dali su više signala o mogućnosti postizanja ove pauze u borbama u Gazi.

U utorak izraelski predsjednik Isaac Herzog nagovijestio je mogućnost nove humanitarne pauze u Gazi kako bi se olakšalo daljnje oslobađanje talaca.

"Izrael je spreman za novu humanitarnu pauzu i dodatnu humanitarnu pomoć kako bi se omogućilo oslobađanje talaca", rekao je diplomatima, prema glasnogovorniku.

Internetski portal Axios u utorak je objavio, navodeći dva izraelska dužnosnika i "upućen izvor", da Izrael očekuje da će Hamas zauzvrat na slobodu pustiti više od trideset talaca.

Prijedlog Izraela o najmanje jednosedmičdnom primirju u zamjenu za puštanje oko 40 talaca prenesen je preko posrednika Katara, napisao je Axios.

Preostale žene, muškarci stariji od 60 godina i drugi taoci koji su i dalje u Gazi, a bolesni su ili ozbiljno ranjeni i potrebna im je hitna medicinska skrb bit će pušteni, objavio je portal.

Riječ je o prvom prijedlogu Tel Aviva otkako je jednotjedni sporazum o prekidu vatre istekao prošlog mjeseca, izvijestio je Axios.

Tokom tog primirja, na slobodu je pušteno 105 talaca, a Izrael je zauzvrat oslobodio 240 Palestinaca iz svojih zatvora.

Mediji su u ponedjeljak objavili da David Barnea, šef izraelske obavještajne službe Mossad, u Varšavi je informirao upravitelja CIA-e Williama Burnsa i katarskog premijera Abdulrahman Al Thani o novim pregovorima s Hamasom.

Hamas, koji Izrael, Sjedinjene Američke Države i nekoliko drugih zemalja smatra terorističkom organizacijom, ranije je objavio da ne želi pregovarati ako Izrael ne okonča svoje vojno djelovanje.

Prema izraelskim procjenama, najmanje 109 talaca i dalje je u Pojasu Gazu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...