GLAVNI GLUMAC STIGAO NA SUĐENJE: Dodik uz pljesak oduševljenih fanova-funkcionera došao na novo ročište u Sarajevo (FOTO)

Dodika je dočekao veliki broj pristalica i funkcionera iz RS gromoglasnim aplauzom. Na ročiušte su stigili i Željka Cvijanović, Radovan Višković i Nenad Stevandić.

  • Vijesti

  • 20. Dec. 2023  20. Dec. 2023

  • 6

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je u Sud Bosne i Hercegovine gdje će biti održano ročište njemu i Milošu Lukiću, v.d. direktoru Službenog glasnika RS, prenosi N1.

Dodika je dočekao veliki broj pristalica i funkcionera iz RS gromoglasnim aplauzom. Na ročiušte su stigili i Željka Cvijanović, Radovan Višković i Nenad Stevandić.

Dodik i Lukić terete se za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH. Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića 11. augusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, ali Sud je 18. augusta nju vratio Tužilaštvu na uređenje i dopunu. Optužnica je uslijedila nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao, te su objavljeni u Službenom glasniku RS. Radi se o zakonima koji navode da se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati u ovoj publikaciji, a time ni poštovati u tom bh. entitetu, kao i da se u RS više neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH. Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. jula poništio oba zakona.

Podsjetimo, Dodikova odbrana uputila je zahtjev da se ovaj proces premjesti u Banjaluku, ali je Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbacilo ovaj zahtjev.

Ročište u predmetu protiv Dodika i v. d. direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića odgođeno je 6. decembra pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...