LOPOV UHVAĆEN U SRBIJI: Ukrao dragocjenosti vrijedne 30 miliona eura svjetskim zvijezdama

Banda je provalila i u kuće zvijezde Chelseaja i Engleske Franka Lamparda te sada pokojnog bivšeg vlasnika Leicester Cityja Vichaija Srivaddhanaprabhe.

  • Hronika

  • 20. Dec. 2023  

  • 0

U Srbiji je uhapšen muškarac koji je optužen da je sudjelovao u jednoj od najvećih provala u istoriji Engleske, javlja BBC. On i još pet osoba "pali" su u Beogradu zbog navodnih krivičnih djela pranja novca stečenog krivičnih djelima, priopćila je policija.

Muškarac je navodno sudjelovao u provalama u londonske domove tri slavne osobe 2019. godine, odakle su odnesene dragocjenosti u vrijednosti od 26 miliona funti. Najveća se dogodila u kući manekenke Tamare Ecclestone, gdje su ukradene dragocjenosti vrijedne 30 miliona eura, uključujući nakit.

Banda je provalila i u kuće zvijezde Chelseaja i Engleske Franka Lamparda te sada pokojnog bivšeg vlasnika Leicester Cityja Vichaija Srivaddhanaprabhe.

Dvoje je nedostupno policiji

Srpski mediji javljaju kako je policija, po nalogu Javnog tužiteljstva za organizirani kriminal u saradnji s policijskim službama Velike Britanije, danas na području Beograda uhapsila šest osoba. Kako stoji u priopćenju tužiteljstva, postoji osnovana sumnja da su se udružili radi počinjenja krivičnih djela pranja novca. 

Dvoje osumnjičenih se nalazi van teritorija Republike Srbije i trenutno je nedostupno državnim organima, objavilo je tužiteljstvo, koje navodi kako je ova organizirana kriminalna skupina u periodu od 2.2.2018. godine do 15.12.2023. godine na teritoriju Republike Srbije novac stečen krivičnim djelima ulagala u kupovinu nekretnina i tako uvodila u legalne novčane tokove.

U priopćenju se navodi kako je novac koji su oprali proizašao iz provala u veći broj objekata u Velikoj Britaniji i Švicarskoj, koji su bili u vlasništvu bogatih osoba. Prilikom provala krali su novac i dragocjenosti poput nakita i dragulja, navodi se u priopćenju tužiteljstva.

Kupovali luksuzne nekretnine po Srbiji

"Protiv osumnjičenog Lj.R. se u Velikoj Britaniji vodi krivični postupak zbog postojanja sumnje da je na navedeni način pribavio ukupno 26 milijuna funti i time oštetio Franka Lamparda, bivšeg engleskog reprezentativca, zatim pokojnog Vichaija Srivaddhanaprabhu, bivšeg vlasnika nogometnog kluba Leicester Cityja te Tamaru Ecclestone i njenog supruga Jaya Rutlanda", objavilo je tužiteljstvo.

"Osumnjičeni R.K.R. osuđen je u Švicarskoj za više provala kojima je sebi pribavio korist od oko 250.000 švicarskih franaka. Osumnjičeni Lj.R. i R.K.R. su osumnjičeni da su novac koji su pribavili krivičnim djelima davali ostalim pripadnicima ove organizirane kriminalne skupine koji su potom novac ulagali u kupovinu skupocjenih nekretnina na teritoriju Republike Srbije, kao i luksuznih vozila i na taj način pokušali ilegalno stečeni novac integrirati u legalne novčane tokove", objavilo je tužiteljstvo

"U toku su pretresi na više lokacija na teritoriju Srbije“, zaključuje se u priopćenju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...