IZRAEL UDRUŽIO STARE NEPRIJATELJE: Na pomolu je veliki dogovor dvije suprotstavljene strane, Hamas ide do kraja…

Hamas nema namjeru razoružati se ili promijeniti stav prema Izraelu.

  • Evropa

  • 21. Dec. 2023  

  • 1

Političke vođe militantne organizacije Hamas vode tajne razgovore sa suparničkom političkom opcijom iz Zapadne obale Fatahom o poslijeratnom upravljanju pojasom Gaze.

To je u intervjuu za Wall Street Journal potvrdio Husam Badran, član Hamasova predstavništva u Kataru. Prema Badranu, Hamas želi okončanje rata i "palestinsku državu na području Gaze, Zapadne obale i Jeruzalema".

Osim tajnih razgovora palestinskih političkih frakcija, u toku su palestinsko-izraelski pregovori o novom primirju u Gazi. Agencija AFP javila je da je u Egipat stigao Ismail Hanija, šef Hamasa u katarskom egzilu, koji će o tome pregovarati s izraelskom delegacijom na čelu s Mosadom.

Šta je s taocima?

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da će bilo kakav dogovor morati uključivati puštanje preostalih izraelskih talaca u Gazi. Pridružio mu se izraelski predsjednik Isaac Herzog izjavom da je "Izrael spreman za novi prekid vatre" i razmjenu talaca i humanitarne pomoći.

Dva mjeseca od početka krvavog sukoba Sjedinjene Američke Države pritišću izraelsko i palestinsko vodstvo da razmisle i rasprave o tome kako bi Gaza trebala izgledati nakon okončanja sukoba. Već se spominju razne opcije, poput mirovnih snaga sastavljenih od arapskih zemalja, no to Palestinska samouprava i Hamas odbijaju. Spominje se i reorganizirana Palestinska samouprava s vlastitim sigurnosnim jedinicama.

Hamas je dosad napadao Palestinsku oslobodilačku organizaciju (PLO), koja priznaje Izrael kao državu, ali Badran i drugi istaknuti dužnosnici Hamasa u Kataru više, čini se, ne isključuju mogućnost da se pridruže organizaciji. "To će biti nacionalni dijalog. Uvijek smo govorili da PLO treba uključivati svaku stranku", poručio je Badran iz vile u predgrađu Dohe.

‘Hodajući mrtvaci‘

Politički lideri Hamasa dali su do znanja da su spremni priključiti se PLO-u i podržati pregovore o stvaranju palestinske države u granicama iz 1967. godine. Međutim, Badran je rekao i da Hamas nema namjeru razoružati se ili promijeniti stav prema Izraelu.

Pitanje je i kako na to gledaju šefovi Hamasa u Gazi, za koje je izraelska vojska izjavila da su "hodajući mrtvaci". Prema jednom izraelskom dužnosniku i ljudima upoznatima s razgovorima, komunikacija katarskog Hamasa s Fatahom nije dobro dočekana u Gazi. Jahja Sinvar, šef vojnog krila Hamasa u Gazi, smatra da rat još nije izgubljen te da je prerano za kompromis. I s izraelske strane postoje oni koji dijele Sinvarov stav. No, prema njima, Hamas je taj koji je u slabijem položaju.

Badran negira raskol unutar pokreta. No, on traži potpuni prekid vatre, a ne primirje. Nakon toga bi se pristupilo razmjeni preostalih izraelskih taoca za sve Palestince u izraelskim zatvorima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...