AMERIKANCI UPOZORAVAJU NA NOVI OPASNI ZAKON U MAĐARSKOJ: “Može se koristiti za kažnjavanje onih koji kritikuju Orbanovu vladu”

Mađarski parlament usvojio je prošle sedmice zakon kojim se uspostavlja ured za zaštitu suvereniteta sa širokim ovlaštenjima za istragu Mađara aktivnih u javnom životu.

  • Evropa

  • 21. Dec. 2023  

  • 0

Američki State Department upozorio je da se novi zakon u Mađarskoj "može koristiti za zastrašivanje i kažnjavanje" Mađara koji se ne slažu s vladom, što je razlog za zabrinutost za novinare i aktiviste koji smatraju da zakon ima za cilj utišavanje kritičnih glasova, piše Guardian.

Mađarski parlament usvojio je prošle sedmice zakon kojim se uspostavlja ured za zaštitu suvereniteta sa širokim ovlaštenjima za istragu Mađara aktivnih u javnom životu.

Vlada moćnog mađarskog premijera Viktora Orbana više puta je optuživala svoje kritičare da rade pod uticajem zapadnih vlada i subjekata.

U saopćenju u srijedu, glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je da je njegova zemlja “zabrinuta današnjom odlukom mađarske vlade da donese novi zakon koji mađarsku vladu opremi drakonskim alatima koji se mogu koristiti za zastrašivanje i kažnjavanje onih koji nemaju stavove koje dijeli vladajuća stranka”.

Rekao je da bi se nova kancelarija za suverenitet “mogla koristi za podvrgavanje mađarskih građana, preduzeća i organizacija nametljivim istragama bez sudskog nadzora, čak i ako nisu imali kontakt ili podršku od strane vlade ili stranog subjekta”.

“Ovaj novi zakon nije u skladu s našim zajedničkim vrijednostima demokratije, slobode pojedinca i vladavine prava”, dodao je on.

David Pressman, američki ambasador u Budimpešti, naglasio je da je novi zakon novoj kancelariji dao mnogo ovlasti bez odgovarajućeg nadzora.

“Ovo novo državno tijelo ima nesputane ovlasti da ispituje Mađare, traži njihove privatne dokumente i koristi usluge obavještajnog aparata Mađarske – sve bez ikakvog sudskog nadzora ili pravnih sredstava za pogođene osobe”, napisao je na društvenim mrežama.

Dok mađarska vlada tvrdi da je zakon potreban za poboljšanje odgovornosti i transparentnosti, mediji i grupe civilnog društva kažu da je osmišljen da podriva nezavisne glasove u okruženju u kojem su kritičari već pod pritiskom.

Prošle sedmice, 10 nezavisnih mađarskih medija reklo je da zakon “može ozbiljno ograničiti slobodu štampe”.

Ranije je grupa mađarskih organizacija civilnog društva u zajedničkom saopštenju navela da “tamo gdje su građani optuženi da služe stranim interesima ako govore o javnim poslovima, nema slobode“.

Međunarodni institut za štampu pozvao je EU da reaguje na usvajanje zakona.

Upitan o kritikama zakona o suverenitetu, Orban je prošle sedmice rekao mađarskom državnom radiju da se zakon ne sviđa onima čiji su interesi oštećeni time “jer su dobijali novac iz inostranstva do sada”.

“Naša ambicija nije bila da im ugodimo, već da ovaj zakon koristi mađarskom narodu, a uvjeren sam da dobro štiti interese Mađarske”, rekao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...