NOVA POSTIZBORNA DRAMA U SRBIJI: Falsifikati na listama Čede Jovanovića, Miše Vacića, Tadića, Baste, Zukorlića…

Da bi stekle pravo da učestvuju na republičkim izborima, koalicije su morale da obezbjede 10.000 potpisa građana Srbije.

  • Regija

  • 24. Dec. 2023  

  • 0

Kao i na svakim izborima u Srbiji i ovog puta pojavio se fenomen da su neke liste osvojile manje glasova nego što su prikupile potpisa građana za učestvovanje u izbornoj trci. I to daje odgovor na mnoga pitanja koja su se u javnosti i medijima postavljale uoči samih izbora. Kako su neke liste prikuplile 10.000 potpisa za dva dana, kako su se i zašto na tim listama našli falsifikati potpisa građana…

Da bi stekle pravo da učestvuju na republičkim izborima, koalicije su morale da obezbjede 10.000 potpisa građana Srbije.

Za beogradske izbore tebalo je prikupiti 3.000 glasova.

Manjinske liste su za prijavu na republičke i lokalne izbore u obavezi da prikupe upola manje, dakle 5.000 i 1.500 potpisa.

I već od tog trenutka, prikupljanja i predaje potpisa, krenulo je aktuelno izborno ludilo u Srbiji.

Na mnogim listama nađeni su falsifikati. Imena i prezimena, matični brojevi i adrese građana Srbije koji podršku tim listama nisu dali.

Među njima je bilo i javnih ličnosti, a prva koja je otvoreno govorila o tome bila je novinarka Jelena Zorić.

Nakon izbora desilo se ono što i na mnogim prethodnim. Neke izborne liste osvojile su manje glasova nego što su prikupili potpisa podrške.

Gdje nestade podrška?

Tako je na republičkim izborima od prijavljevljenih 18 lista, samo pet prešlo cenzus. Od toga dvije liste nisu osvojile 10.000 glasova. To su izborne liste “Čedomir Jovanović – Mora drugačije” i “Srbija na Zapadu – Da se struka pita”.

Lista Čedomira Jovanovića je osvojila ukupno 9.236 glasova, dok je Srbija na Zapadu dobila 5.478 glasova.

Ove liste ni na beogradskim izborima nisu uspjele da osvoje onoliko glasova, koliko su potpisa prikupili. Dakle, osvojili s manje od 3.000 glasova.

Pored liste Čedomira Jovanovića (2.692) i “Srbija na Zapadu – Da se struka pita” (2.129), manje od 3.000 glasova u glavnom gradu osvojile su i liste “Ćale, ovo je za tebe” (4.060) i “Da se vojska na Kosovo vrati” Miše Vacića (2.391).

Nova.rs piše kako su upravo na nekim od ovih lista pronađeni falsifikovani potpisi građana.

Članovi GIK ispred liste “Srbija protiv nasilja” na konferenciji za novinare su uoči izbora saopštili da jedino Narodna stranka ima čistu listu. Na svim drugim koje su imali priliku da provjere pronađeni su falsifikati.

Poslije liste “Dosta! Evropski put” koju je predvodio bivši ministar Rade Basta, a koji je apsolutni rekorder po broju falsifikovanih potpisa, članovi GIK su rekli da su falsifikati nađeni i na listi “Ćale, ovo je za tebe, “Srbija na Zapadu”, na onoj koju je predvodio Usame Zukorlić, ali i listi Borisa Tadića i Saše Radulovića…

Ime novinarke Jelene Zorić našlo se ne na jednoj, već na dvije liste. Ona je tad u razgovoru za Nova.rs objasnila da se njeno ime bez njenog znanja, našlo na dvije izborne liste – „Ćale, ovo je za tebe“ i „Srbija na Zapadu“.

To je saznala tako što je Sofija Mandić, jedna od članica GIK, uočila njeno ime na listama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...