STUDENTI SA FOTOGRAFIJE KOJA JE POSTALA SIMBOL UŽASA: "Bila je to zamka, čuli smo ga kako dolazi!" (FOTO/VIDEO)

Evo kako su neki studenti i profesori izbegli sigurnu smrt.

  • Evropa

  • 24. Dec. 2023  

  • 0

Fotografija desetak studenata i zaposlenih na Karlovom univezitetu, koji su se od masovnog ubice skrivali na krovu zgrade, na samoj ivici, obišla je svijet. Nisu mogli nigdje da pobjegnu. Našli su se u klopci. Češki portal Blesk objavio je priču o njima.

Na četvrtom spratu, gdje su se skrivali, masovni ubica David Kozak (24) krenuo je da širi užas, piše Blesk. Dok prva tri sprata imaju hodnik kvadratnog oblika i veliko središnje stepenište, četvrti sprat je neprohodan. Osim dva lifta, koji su bili isključeni iz taktičkih razloga, jedini put odavde vodi niz stepenice. Stepenice kojima se kretao napadač.

Studentima i zaposlenima ostale su samo dvije mogućnosti da spasu svoje živote. Zabarikadirati se u učionice ili u WC ili pobjeći kroz prozor na ivicu zgrade, 20 metara iznad tla.

Nažalost, nisu svi uspjeli. Jedna od njih je i direktorka Instituta za muzikologiju, čije se ime prvo našlo na popisu žrtava. Muzikologija se predaje u učionicama na početku hodnika na četvrtom spratu.

"Imali smo predavanje. Jedan me je student prekinuo i rekao da mu prijateljica piše da je zaključana u WC-ima na četvrtom spratu", ispričala je vanredna profesorica Daniela Tinkova, koja je vodila čas historije na drugom spratu, prenosi Index.hr.

"Istrčali smo iz učionice, htjeli smo na sprat, ali nas je zaustavila gomila studenata koji su plakali i vikali da se gore puca. Pa smo se zaključali u jednu prostoriju i zabarikadirali. Nakon otprilike sat vremena, sat i po, policija nas je izvela", dodala je.

Dva sprata iznad, napadač je nemilosrdno ubijao. Provalio je i u učionicu broj 423 koja se nalazi na kraju hodnika na četvrtom spratu. Do nje su samo toaleti, dalje se ne može. U njoj je profesorica držala predavanje iz Uvoda u lingvistiku znakovnih jezika.

"Za razliku od mnogih drugih, imala je "sreće". Napadač ju je više puta upucao i mora neko vrijeme da ostane u bolnici. No preživjela je. Brojne njene kolege i studenti nisu bili te "sreće" - napisao je njen sin na društvenim mrežama.

"Mislili smo da se neko zeza po hodniku"

Jedna od studentkinja koja se od ubice skrivala na ivici zgrade ispričala je što se događalo.

"Imali smo predavanje, a onda smo začuli neobične pucnjeve. Mislili smo da se neko zeza po hodniku, ali onda je neko počeo pucati kroz vrata. Sakrili smo se iza klupa", opisala je za medije jedna od učenica s fotografije.

Završila je u bolnici, izbezumljena i s povređenom rukom, ali živa.

Prema njenim riječima, napadač je u jednom trenutku nakratko otišao, ali se onda vratio, ponovo počeo pucati i razbijati vrata. Tada su studenti pobjegli kroz prozor.

"Bili smo na četvrtom spratu i imali smo sreće što je iza naše učionice bio krov. Popeli smo se na njega i otpuzali iza ugla na izbočinu. Ispod nas je bio balkon. Čekali smo tu dosta dugo, ali onda smo ga čuli da nam se približio, pa smo skočili na balkon. Razbili smo prozor i pobjegli kroz unutrašnjost. Moji prijatelji imaju prijelome i ogrebotine. Ali neko je s te izbočine pao na zemlju", opisala je strašan trenutak.

Podsjetimo, student David Kozak je otvorio vatru u četvrtak poslijepodne iz glavne zgrade Filozofskog fakulteta Karlovog univerziteta na Trgu Jana Palaha, pri čemu je ubio 14 ljudi i ranio 25. Prema praškoj policiji, napadač, koji je legalno posjedovao veliki arsenal, potom je ubio sebe. Vjeruje se da je prije masovne pucnjave u središtu Praga ubio svog oca, kao i da je prije nedjelju dana ubio muškarca i njegovu kćerku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...