PAPA FRANJO, IZ VATIKANA: "Isus ne eliminira nepravdu odozgo pokazivanjem sile, već..."

Na dan Božića, papa bi trebao predvoditi tradicionalnu molitvu "Urbi i Orbi", tokom koje obično spominje sukobe širom svijeta.

  • Društvo

  • 25. Dec. 2023  

  • 0

Papa Franjo je apelirao na mir na početku božićne proslave na misi u bazilici Svetog Petra dok je rat Izraela i Hamasa bjesnio u Pojasu Gaze, prenosi AFP.

- Večeras su naša srca u Betlehemu, gdje je Princ mira još jednom odbačen uzaludnom logikom rata, sukobom oružja koji ga i danas sprječava da nađe mjesta u svijetu - rekao je papa pred oko 6.500 vjernika koji su prisustvovali tradicionalnoj službi.

Franjo u obraćanju nije poimenično spominjalo Izrael ili Gazu, ali je iznio brojne reference na nasilje i rat.

Tvrdeći da pravda neće doći "iz pokazivanja sile", papa je rekao da Isus "ne eliminira nepravdu odozgo pokazivanjem sile, već odozdo, pokazivanjem ljubavi".

- On ne izlazi na scenu sa neograničenom moći - rekao je, govoreći na italijanskom sa zvaničnim prevodom na sedam jezika.

Tokom svoje nedjeljne molitve Angelus ranije u nedjelju, papa je rekao da smo "bliski našoj braći i sestrama koji pate od rata - mislimo na Palestinu, Izrael, Ukrajinu".

Na dan Božića, papa bi trebao predvoditi tradicionalnu molitvu "Urbi i Orbi", tokom koje obično spominje sukobe širom svijeta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...