MARIJA ZAHAROVA TVRDI: "Ukrajina sprema antirusku provokaciju"

"Nema ničega u smislu konkretnih informacija o Buči: ni imena, ni datuma rođenja, ni podataka o pasošu, oni jednostavno ne postoje. Nije bilo ničega, jer je cijela stvar bila operacija pod lažnom zastavom. Kijevski režim ovaj put priprema nešto slično", navela je. 

  • Svijet

  • 27. Dec. 2023  

  • 0

Kijev planira izvesti operaciju pod lažnom zastavom koja uključuje korištenje otrovnih tvari zapadne proizvodnje kako bi optužio Rusiju za navodnu upotrebu hemijskog oružja, poručila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, prenosi ruska državna novinska agencija Tass.

"Nema ničega u smislu konkretnih informacija o Buči: ni imena, ni datuma rođenja, ni podataka o pasošu, oni jednostavno ne postoje. Nije bilo ničega, jer je cijela stvar bila operacija pod lažnom zastavom. Kijevski režim ovaj put priprema nešto slično", navela je. 

"Moguće je da će organizirati još jednu antirusku provokaciju uz korištenje otrovnih tvari zapadne proizvodnje kako bi pokrenuli novu kampanju unutar struktura UN-a i svjetskih medija te optužili našu zemlju za namjerno korištenje hemijskog oružja", dodala je. 

Tvrdi kako je poznato i ime angažirane tvrtke

Zaharova je naglasila kako je, prema dostupnim informacijama, Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) aktivno uključena u pripremu takve operacije, te da je za saradnju angažirala ukrajinsku tvrtku Realab sa sjedištem u Kijevu. 

"Tvrtka je specijalizirana za uvoz kemijskih reagensa i prekursora. U listopadu i studenom ove godine Ukrajina je u Njemačkoj kupila takozvanu malu seriju trietanolamina i natrijevog spoja s dušikom koje proizvodi američka tvrtka Honeywell. Tvrtka je američka, ali se nalazi u gradu Seltz u Njemačkoj", priopćila je. 

Napomenula je da je trietanolamin uključen u Kemijski aneks Konvencije o kemijskom oružju i podliježe godišnjoj deklaraciji. "Ovaj spoj je prekursor za sintezu otrovne tvari s dermalnim eksplozivnim učinkom, kao što je dušikov iperit. Spojevi dušika i natrija vrlo su toksični i njihov učinak sličan je onom cijanida", objasnila je. 

"Režim Zelenskog gorljivo izvršava upute svojih prekomorskih gospodara"

"Prema ruskim ekspertima, SBU bi ove kemikalije mogao koristiti za proizvodnju hemijskog sredstva za izvođenje ograničenog čina provokacije na teritoriju pod kontrolom kijevskog režima u dometu naših trupa", predviđa Zaharova.

Prema njoj, usred sve većeg zamora svijeta ratom te smanjenja finansijske i vojne pomoći, Kijev je dovoljno očajan da poduzme bilo kakve korake koji bi ukrajinski sukob mogli vratiti na naslovnice i na vrh međunarodne agende.

"Režim Zelenskog nastavlja gorljivo izvršavati upute svojih prekomorskih gospodara da ratuju do posljednjeg Ukrajinca. Oni uopće ne mare za posljedice ove operacije pod lažnom zastavom, kao što ih nije bilo briga uopće o posljedicama korištenja granata s osiromašenim uranom koje je režimu u Kijevu isporučila Velika Britanija. Zelenski i cijela njegova banda ne mare za posljedice s kojima će se suočiti njihov vlastiti narod ako se ova operacija provede", zaključila je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...