NAKON ŠTO JE POTVRĐENO DA SE NE RADI O TAOCIMA: Izraelci uzeli 80 tijela iz Gaze pa ih vratili natrag

Ministarstvo je priopćilo da su tijela pokopana i da su vlasti zabilježile detalje kako bi pomogle u kasnijoj identifikaciji. Vlasti Pojasa Gaze pokušavale su otkriti kada i gdje su muškarci ubijeni, kao i njihov identitet.

  • Svijet

  • 27. Dec. 2023  

  • 0

Izrael je vratio tijela 80 Palestinaca ubijenih u sukobu Izraela i Hamasa u Gazi, priopćilo je danas palestinsko ministarstvo zdravstva. Izrael vraća tijela nakon što je potvrđeno da se ne radi o izraelskim taocima koje je oteo Hamas 7. oktobra, prenosi Hina.

Ministarstvo je priopćilo da su tijela pokopana i da su vlasti zabilježile detalje kako bi pomogle u kasnijoj identifikaciji. Vlasti Pojasa Gaze pokušavale su otkriti kada i gdje su muškarci ubijeni, kao i njihov identitet. Izraelska vlada kaže da je cilj ofanzive u Gazi uništiti Hamas unatoč globalnim pozivima na prekid vatre u ratu koji traje već 11 sedmica.

"Prebacivanje tijela u Izrael je nužno"

Militanti Hamasa ubili su 1200 ljudi i zarobili 240 talaca 7. oktobra, u najsmrtonosnijem danu u izraelskoj istoriji. Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da su tokom rata tijela prevezena u Izrael "na postupak identifikacije u sklopu naših napora da lociramo taoce i nestale osobe".

"Poteškoće u identificiranju ubijenih čine nužnim prebacivanje tih tijela u Izrael radi forenzičke identifikacije", što je u skladu s "rutinskom analizom koja je prilagođena međunarodno prihvaćenim forenzičkim standardima" kako bi se isključila mogućnost da je riječ o izraelskim taocima, kazao je glasnogovornik.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da je Izrael predao tijela na graničnom prijelazu Kerem Shalom. Pokopana su jučer u dugom jarku na groblju Rafah, na jugu Pojasa Gaze. "Snimaju se fotografije kako bismo ih kasnije identificirali", rekao je predstavnik ministarstva za vjerska pitanja u Pojasu Gaze.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...