NOVI TEŽAK UDARAC BIVŠEM AMERIČKOM PREDSJEDNIKU: Donald Trump dikvalificiran iz izborne trke u još jednoj američkoj saveznoj državi…

Aktivisti su tražili od državnih izbornih dužnosnika širom zemlje da uklone Trumpa s primarnih glasačkih listića u svojim državama prema Odjeljku 3.

  • Svijet

  • 29. Dec. 2023  

  • 0

Državna tajnica Demokratske stranke Mainea u četvrtak je uklonila bivšeg predsjednika Donalda Trumpa s predsjedničkih predsjedničkih izbora prema ustavnoj klauzuli o pobuni, postavši prvi izborni dužnosnik koji je jednostrano poduzeo akciju u odluci koja ima potencijalne posljedice za izborni kolegij. Iako Maine ima samo četiri elektorska glasa, to je jedna od dvije države koje su ih podijelile. Trump je 2020. godine pobijedio na jednom od elektora Mainea, pa bi njegovo izbacivanje s glasačkog listića tamo ako se pojavi kao republikanski kandidat na općim izborima moglo imati ogromne implikacije u trci za koju se očekuje da će biti tijesno odlučena. Odluka državne tajnice Shenne Bellows uslijedila je nakon presude Vrhovnog suda Colorada iz decembra kojom je Trump izbačen s tamošnjeg glasanja prema Odjeljku 3 14. amandmana. Colorado je demokratski nastrojena država za koju se ne očekuje da će biti konkurentna republikancima u novembru.

Bellows je donijela odluku nakon što su neki stanovnici savezne države, uključujući dvostranačku grupu bivših zastupnika, osporili Trumpovo pojavljivanje na glasačkom listiću. Njezina je odluka uslijedila dan nakon što su Trumpovi odvjetnici zatražili od nje da se diskvalificira zbog tvitova za koje su rekli da pokazuju pristranost. Napad na američki Kapitol nazvala je "pobunom" i požalila se što Senat SAD-a nije osudio Trumpa nakon što ga je Zastupnički dom opozvao.

Bellows neće imati zadnju riječ o Trumpovoj političkoj karijeri. Na njezinu se odluku može uložiti žalba sudovima u Maineu. Očekuje se da će Vrhovni sud SAD-a početkom iduće godine donijeti konačnu odluku može li se Trump i dalje kandidirati za predsjednika. Aktivisti su tražili od državnih izbornih dužnosnika širom zemlje da uklone Trumpa s primarnih glasačkih listića u svojim državama prema Odjeljku 3. Sve do Bellowsove presude, svi su odbijali zahtjev, često govoreći da čekaju da sudovi daju upute o tome kako tumačiti klauzulu, koji je korišten samo nekoliko puta od godina nakon građanskog rata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...