PLATE 2000 EURA, ALI NIKO TO NE ŽELI RADITI: Najveći proizvođači janjetine u Evropi u ogromnim problemima

Dodatnu poteškoću im stvaraju nove prehrambene navike 47 milijuna stanovnika te zemlje. Lani je godišnja potrošnja ovčetine pala na 0,89 kila po stanovniku s 2,56 kila iz 2008. godine.

  • Ekonomija

  • 30. Dec. 2023  

  • 1

U Španiji, najvećem proizvođaču janjetine u Evropskoj uniji, drastično pada proizvodnja tog mesa zbog nedostatka pastira, smanjenje konzumacije i nedovoljne isplativosti bavljenja ovčarstvom.

Proizvodnja je lani bila 41 posto manja u odnosu na 2007., podatak je tamošnjeg udruženja proizvođača Pastores Grupo Cooperativo.

“Pastirima i selima prijeti izumiranje”, kaže farmer i predsjednik te zadruge Fran Santolaria.

“Međutim, mi želimo odbraniti i sačuvati ovaj sektor star duže od hiljadu godina”, dodaje za Hinu.

Pastores Grupo Cooperativo okuplja 800 pastira iz 400 sela pokrajine Aragon na sjeveroistoku Španije. U toj regiji nastane 10 posto ukupnog mesa proizvedenog u Španiji.

U restoranima gradova poput Zaragoze i Huesce, gostima se nudi meka janjetina specifičnog vonja “Ternasco de Aragon”, smatrana specijalitetom širom zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...