STATE DEPARTMENT ODOBRIO VIŠEMILIONSKU PRODAJU ORUŽJA IZRAELU: Zaobišli Kongres...

Ta je odluka “u nacionalnom interesu SAD-a”, dodaje agencija.

  • Svijet

  • 30. Dec. 2023  

  • 1

Američki State Department odobrio je još jednu prodaju oružja Izraelu u vrijednosti više miliona dolara, zaobilazeći Kongres.

Agencija za odbrambenu sigurnost i saradnju je u petak saopćila da je državni sekretar Antony Blinken zaključio da “hitnost situacije zahtjeva žurnu prodaju oružja vladi Izraela” u vrijednosti oko 147,5 miliona dolara, bez potrebe za uobičajenom revizijom Kongresa.

Ta je odluka “u nacionalnom interesu SAD-a”, dodaje agencija.

Blinken je zaobišao Kongres na sličan način i 9. decembra kada je zatražio “hitno” odobrenje za prodaju svom izraelskom savezniku 13.981 granata od 120 mm za opremanje borbenih tenkova Merkava, uključenih u ofanzivu u Gazi protiv Hamasa. Vrijednost te prodaje iznosila je 106,5 miliona dolara.

Zdravstvene vlasti Gaze tvrde da je do sada u ratu poginulo 21.300 ljudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...