RAMZAN KADIROV ZAPRIJETIO: "Ako ne možemo naći zločinca, ubit ćemo članove njegove poodice"

"Ako neko naruši javnu sigurnost, službenik ili turist, a čak i ne pronađemo počinitelja, nećemo ga nastaviti tražiti, ali ćemo sigurno pronaći njegovu rodbinu", rekao je Kadirov na sastanku koji je navodno održan 30. decembra.

  • Svijet

  • 03. Jan. 2024  

  • 1

Čečenski čelnik Ramzan Kadirov pozvao je svoje snage sigurnosti da kazne rodbinu onih koji su počinili zločine. Kadirov, blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, dao je ova uputstva tokom sastanka sa komandantima i šefovima jedinica ministarstva unutarnjih poslova Čečenske Republike i Nacionalne garde.

"Ako neko naruši javnu sigurnost, službenik ili turist, a čak i ne pronađemo počinitelja, nećemo ga nastaviti tražiti, ali ćemo sigurno pronaći njegovu rodbinu", rekao je Kadirov na sastanku koji je navodno održan 30. decembra.

Kadirov vlada većinski muslimanskom republikom Čečenijom, koja se nalazi u južnoj Rusiji, od 2007. godine. Međunarodne skupine ga optužuju da je odgovoran za brojna kršenja ljudskih prava, uključujući otmice, mučenja i izvansudska ubojstva.

Sastanak je bio usredotočen na to kako da vlasti osiguraju javnu sigurnost tijekom praznika. "Kao što je običaj od pamtivijeka, ako je netko od rođaka pogriješio i zločinac se ne može pronaći, njihov brat, njihov otac bit će ubijen", rekao je čečenski čelnik, prema nekoliko lokalnih medija.

"Tako će se naša krvna osveta vrlo brzo naplatiti. Inače, osoba ubije nekoga i živi nekažnjeno, a rođaci ga se počnu odricati", dodao je Kadirov. "Nikakvo odricanje rodbine nije učinkovito dok ne ubijemo nekoga iz njihove porodice i ne uzmemo pravo krvne osvete."

Krajem oktobra 2023. Kadirov je također rekao da bi izgrednicima trebalo pucati u čelo kako bi se spriječili nemiri. To je rekao u videu na svom Telegram kanalu kao odgovor na antisemitske nemire koji su 29. oktobra izbili u ruskoj republici Dagestan, koja graniči s Čečenijom na zapadu.

"U suprotnom, ispalite tri hica upozorenja u zrak, a ako osoba nakon toga ne poštuje zakon, ispalite četvrti metak u čelo", rekao je Ramzan Kadirov, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti. "Niko drugi neće izaći [protestovati]. Ovo je moja naredba."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...