ANEKS TRI DAYTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA POBIJA ARGUMENTE LAKTAŠKOG VOŽDA: Dodik želi krasti bez nadzora i kazne

Anex 3. Dejtonskog sporazuma dao je izričito pravo samo državi Bosni i Hercegovini da na svojoj teritoriji i za sve nivoe vlasti organizira izbore.

  • Politika

  • 03. Jan. 2024  

  • 8

Najava političkog vođe bosanskih Srba Milorada Dodika da će "kreirati izborni zakon" i da će manji bh. entitet "sam provoditi svoje izbore" najdirektniji je udar i na Dejtonski sporazum, piše Politički.ba.

Anexom 3. ovog mirovnog dogovora, pravo organiziranja i provođenja izbora na svim nivoima vlasti, ekskluzivno je pravo države Bosne i Hercegovine.

U tom segmentu Dejtona definirani su principi i načini organiziranja izbora unutar BiH i određeno formiranje državne izborne komisije koja će - kao državno tijelo - biti odgovorna za provođenje izbora.

alt

Dodikov zahtjev da sada entitet u njegovom vlasništvu provodi "svoje izbore" još je jedan prst u oko i međunarodnoj zajednici.

Najava dolazi u vrijeme kada se očekuje da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao je prijedlog izmjena ovog zakona i - između ostalog - uvođenje skenera i čitača biometrijskih podataka na biračkim mjestima. Protiv su bili zastupnici Dodikovog i bloka okupljenog oko Dragana Čovića.

Iako je objava političkog lidera bosanskih Srba višesmjerna, ona je i očekivana.

Dodik već dugo traži izgovor da otme od države BiH ovlast organiziranja izbora, kako bi sam krojio pravila po kojima bi do kraja života ostao vladar manje bh. entiteta.

Svi dosadašnji izborni procesi na kojima je pobijedio, obilježeni su brojnim neregularnostima. Posebno se to može reći za protekle opće izbore 2022. godine koje dio opozicije u Rs-u ni do danas nije prihvatio niti priznao.

Blokiranjem bilo kakvih promjena Izbornog zakona BiH i sada najavom usvajanja "svog" izbornog zakona, Dodik je jasno objavio i šta mu je konačni cilj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...