ZAGREBAČKI PROFESOR DEJAN JOVIĆ: “Treba vidjeti koji su ciljevi Izraela, u početku je objavljeno da je to Hamas, ali sada..."

(...) je pitanje ima li ciljeva i izvan toga kada se radi o dugoročnom rješenju pitanja izraelsko-palestinskih odnosa.

  • Svijet

  • 03. Jan. 2024  

  • 1

Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanosti komentirao je aktuelne svjetske krize i sukobe.

Dejan Jović komentirao je mogućnost proširenja sukoba između Izraela i Hamasa na Libanon i rekao kako je takav razvoj događaja moguć.

“Čini mi se da se taj konflikt još uvijek drži pod kontrolom u samoj Gazi i vrlo je brutalan. Mislim da je centralno pitanje za ovu godinu hoće li Izrael uspjeti ostvariti ono što je planirao, Izrael je i sam najavio da će taj rat dugo trajati, cijelu ovu godinu”, rekao je profesor.

Dodao je kako je drugo važno pitanje hoće li se sukob između Izraela i Hamasa fokusirati samo na Gazu ili će imati daljnje širenje. Osvrnuo se i na veliku eksploziju koja se dogodila u Iranu.

“Postoji već neka povijest sličnih terorističkih napada koji nisu nužno vezani za Izrael, ali postoje i upozorenja vezanu uz Izrael da svatko tko je bio uključen na bilo koji način u napad koji se dogodio 7. listopada je zapravo legitimna meta. Trebat će sačekati, ali to je najveći teroristički napad u Iranu nakon 1979. godine. Sigurno će dodatno militarizirati Iran i uplašiti ga te su moguće unutarnje političke posljedice” objasnio je Jović.

Jović je kazao kako ne vidi kraj sukoba između Izraela i Hamasa.

“Treba vidjeti koji su ciljevi Izraela, u početku je objavljeno da je to Hamas, ali se sada je pitanje ima li ciljeva i izvan toga kada se radi o dugoročnom rješenju pitanja izraelsko-palestinskih odnosa. U ovom trenutku ne vidim inicijativu koja bi se vratila na kompromis između dvije države”, istaknuo je.

Profesor je komentirao i američke izbore i odgovorio na pitanje hoće li na glasačkom listiću na kraju ostati Donald Trump i Joe Biden. Rekao je da su mogući i drugi scenariji, ali da mu se trenutno čini da će se izbori oslanjati ili na Trumpa ili na Bidena.

Dodao je da ako Donald Trump pobjedi na izborima da će se promijeniti politika Amerike prema Ukrajini.

“Ako bude slijedio politiku koji je imao u mandatu on će biti vrlo povučen između međunarodnih odnosa, neće intervenirati, on je zagovornik ideja Amerika prva što znači da sve što ne odgovara Americi i u čemu Amerika nema direktnih interesa, ne treba činiti. Rusija priželjkuje da Donald Trump pobjedi na izborima”, objasnio je profesor.

"U ratu između Rusije i Ukrajine također ne vidimo nikakvu želju za kompromisom. Imat ćemo izbore u Rusiji za koje znamo kako će završiti, a pitanje je hoćemo li ih imati u Ukrajini. U Ukrajini postoje tenzije između političkog i vojnog vrha. Nitko u tom ratu neće pobijediti, a nitko neće prihvatiti izgubiti”, dodao je Jović u razgovoru za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...